Izvor: Tanjug | Četvrtak, 22.06.2017.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Smanjen udeo problematičnih kredita u prvom kvartalu 2017.

(Foto: create jobs 51/shutterstock.com)
Bruto iznos problematičnih kredita (NPL) bankarskog sektora Srbije smanjen je u prvom tromesečju za četiri milijarde dinara, odnosno na nivo od 341,7 milijardi dinara, prema izveštaju Narodne banke Srbije o bankarskom sektoru za prvi kvartal 2017.

Pad bruto problematičnih kredita za 1,2%, uz neznatni rast ukupnih kredita za 0,1%, uslovio je pad pokazatelja učešća NPL u ukupnim bruto kreditima, za 0,2 procentnih poena u odnosu na kraj prethodnog tromesečja, na nivo od 16,8%.

U izveštaju se navodi da je pad evidentiran u svim posmatranim sektorima, osim javnih preduzeća, sektora domaćinstava i poljoprivrednih proizvođača.

I dalje se najveći deo bruto NPL kredita odnosi na privredna društva, odnosno 155,7 milijardi dinara na kraju marta 2017. godine, a slede nefinansijska pravna lica u stečaju, čiji NPL krediti iznose 80,3 milijardi dinara.

Kod sektora stanovništva, bruto NPL krediti iznose 68,4 milijardi dinara, što čini 20% ukupnih kredita.

Tokom prvog tromesečja, bruto krediti bankarskog sektora su se u nominalnom iznosu povećali za 11,2 milijardi dinara, i iznose 1.984 milijardi, što predstavlja kvartalni rast od 0,6%.

Kada se kreditna aktivnost bankarskog sektora posmatra na neto nivou, posle umanjenja za ispravku vrednosti, krediti beleže rast od 0,8%.

Povećanje kreditne aktivnosti na bruto nivou je najizraženije u sektoru stanovništva, za 2,9%, odnosno za 21,5 milijardi dinara u odnosu na kraj prethodnog kvartala, dok je najveće negativno kretanje evidentirano u sektoru finansija i osiguranja, gde se beleži smanjenje za 39,3%, odnosno za 9,7 milijardi dinara, najviše kod domaćih banaka.

Nominalno povećanje kreditne aktivnosti na bruto nivou zabeleženo je i u sektoru privrednih društava, tako da je taj sektor i dalje najzastupljeniji sa učešćem od 44,5% u ukupnim bruto kreditima.

Kada se posmatra valutna struktura kredita bankarskog sektora Srbije, na kraju prvog tromesečja 2017. udeo deviznih i devizno indeksiranih kredita iznosi 69,7%.

Valuta koja dominira kod indeksiranih kredita je evro, sa udelom od 63%, odnosno 90,3% u ukupnim bruto deviznim i devizno indeksiranim kreditima. Slede krediti u švajcarskim francima i američkim dolarima sa udelima od 4,9% i 1,6%.

Stanje ukupnog kreditnog zaduženja bankarskog sektora je na kraju prvog tromesečja iznosilo 228,9 milijardi dinara, što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodni kvartal za 24,6 milijardi, ili za 9,7%, a smanjenje je zabeleženo kod svih stavki, najviše u delu primljenih kredita za 11,1 milijardi dinara.

Na kraju prvog tromesečja 2017. ukupan dug banaka prema inostranstvu po kreditnim poslovima iznosio je 139,9 milijardi dinara i u odnosu na prethodno tromesečje smanjen je za 14,2 milijarde ili 9,2%.

Od 18 banaka koje imaju primljene kredite iz inostranstva, izdvajaju se tri banke sa 55,5% celokupnog iznosa tog zaduženja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE