Izvor: Beta | Utorak, 20.06.2017.| 15:46

Sve poreske prijave u elektronskoj formi do kraja 2017.

(Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković najavila je da će do kraja ove godine sve poreske prijave biti i u elektronskoj formi, a trenutno se 96% poreskih prihoda prikupi na taj način.

- Putem portala ePorezi mesečno se elektronski podnese oko 430.000 prijava, odnosno 14.200 prijava dnevno. To je samo jedan od ciljeva naše reforme koja bi trebalo da pojača stratešku analizu rizika, centralizuje rad Poreske uprave i smanji broj organizacionih jedinica, uz istovremeno bolje pružanje usluga poreskim obveznicima - rekla je ona u intervjuu za Magazin Biznis.

Kako je objasnila, reforma Poreske uprave se ne sprovodi samo zbog sporazuma koji Srbija ima sa MMF-om, već zato što je to neophodno i zbog građana, privrede i domaće ekonomije.

- Važno je doneti sistemska rešenja koja dovode do bolje naplate poreza, što je naša primarna delatnost. Ali, jednako je važno podići svest građana o značaju dobrovoljnog poštovanja propisa i stvoriti moderno radno okruženje za još kvalitetniji rad Poreske uprave - istakla je Dragana Marković.

Prema njenim rečima, mnogi zakoni sada su prepreka promenama u radu poreznika.

- Najbitnija su sistemska rešenja koja će dovesti do suštinskog poboljšanja položaja poreskih obveznika sa jedne, i stabilnih budžetskih prihoda, s druge strane. Jer, cilj nam je da budemo efikasni u poslovanju, a da to postižemo kroz sistemska rešenja koja će dovesti do povećane naplate. Ovo što smo do sada uradili i povećali naplatu, rezultat je našeg pojačanog angažovanja, a realizacijom transformacije Poreske uprave treba da obezbedimo dugoročne efekte - ocenila je Dragana Marković.

Poreska uprava je, kako je kazala, u 2016. godini podnela oko 1.820 krivičnih prijava protiv 2.350 lica zbog sumnje za utaju poreza u iznosu od oko 10,7 milijardi dinara. Vrednost akcizne robe oduzete u akcijama suzbijanja nelegalnog prometa obračunata po najnižim cenama na sivom tržištu je 583 milijarde dinara, što je za oko pet puta više u odnosu na 2015.

- Među glavnim generatorima sive ekonomije su takozvana "peračka" i "fantom" preduzeća. U 2016. godini identifikovano je 151, a za prva četiri meseca ove godine 43 "fantom", odnosno "peračkih" firmi. Mi nastojimo da rano otkrijemo ova preduzeća jer, zapravo, ona regularnim privrednim subjektima pomažu u izbegavanju plaćanja poreza - istakla je ona.

Komentarišući bolju naplatu poreskih prihoda u 2016. godini Marković je rekla da su razlozi veći privredni rast i rast ukupnog BDP-a, ali i pojačane mere redovne i prinudne naplate i kontrola kojima je utvrđeno oko 19,8 milijardi dinara novootkrivenih prihoda.

- Prema budžetskoj projekciji za 2017. godinu, planirana naplata najvažnijih prihoda u prva četiri meseca ove godine iznosila je 259,7 milijardi dinara, a naplaćeno je 19 milijardi dinara više, odnosno 278,7 milijardi dinara - kazala je direktorka Poreske uprave.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.