Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 19.06.2017.| 17:24

I dalje nepoznata trasa puta Sarajevo-Beograd

Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Na sastanku ministra komunikacija i saobarćaja BiH sa resornim ministrima iz Republike Srpske i Federacije BiH, koji je održan u ponedeljak (19. juna 2017. godine) u Sarajevu, ponovo nije postignut dogovor o trasi kojom bi trebalo da se gradi brzi put Sarajevo – Beograd.

Ministri su obavestiti novinare nakon sastanka da je dogovoreno da se zatraži da idućem sastanku, koji će biti održan do 20. jula, prisustvuju i predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine, kao i entitetski premijeri, prenela je agenvija Fena.

Budući da nije poznato s koliko novca i na koji način će Turska finansirati ovaj projekt, zvaničnim dopisom će biti zatražena informacija o planiranom iznosu, kao i o detaljima da li će to biti kreditni novac ili neka druga varijanta, rekao je ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko novinarima.

Ministar saobraćaja i komunikacija Federacije BiH, Denis Lasić, kazao je da su na sastanku predočene dve varijante buduće trase, prihvatljive za Federaciju: jedna koja od Sarajeva vodi ka Beogradu preko Žepča, Tuzle, Brčkog i Bijeljine, a druga od Sarajeva preko Višegrada, ali da ta eventualna trasa ne zaobiđe područje Goražda.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić, rekao je da najaktuelnija priča vezana za putno povezivanje Sarajeva s Beogradom podrazumeva trasu od Sarajeva do Vardišta kao krajnje tačke.

- Imamo dve varijante - kroz Republiku Srpsku preko Istočnog Sarajeva, Pala, Rogatice, Sokoca, Višegrada do Vardišta, a drugu preko Mesića i Goražda - naveo je Trninić.

Insistiranje da budućem sastanku prisustvuju i entitetski premijeri, Trninić je objasnio rečima da su entiteti vlasnici infrastrukture, pa je konačna odluka na njima budući da će oni vraćati kredite ako u turskom finansiranju projekta bude reč o kreditnom novcu, dodaje novinska agencija Fena.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.