Izvor: Radio 021 | Ponedeljak, 19.06.2017.| 15:53

Pokrajina postala novi investitor novosadskog Naučno-tehnološkog parka - FTN izgubio građevinsku dozvolu

Budući izgled NT Parka
Izgradnja budućeg Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, na uglu Fruškogorske i Bulevara cara Lazara, biće gotova do kraja 2018. godine, a novi investitor ovog značajnog projekta je AP Vojvodina, rekla je za portal 021 mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić.

Investicija je prebačena na Pokrajinu, jer je Fakultet tehničkih nauka 5. marta izgubio građevinsku dozvolu koju je imao, pa su poslanici Skupštine Vojvodine u petak (16. juna 2017. godine) izglasali da se rebalansom budžeta izdvoji dodatnih 110 miliona dinara za nastavak radova, koji su bili skoro u potpunosti stali. Sada su intenzivirani, a na samom gradilištu se izliva temeljna ploča.

Ana Brnabić za 021 kaže da i dalje insistira na ranije utvrđenom roku, nakon što je u posao uveden novi investitor. Prema njenim rečima, to je projekat "work in progress".

- Bilo je problema sa njim jer u startu nije bio koncipiran kako valja, pa ga mi sada u hodu menjamo i dopunjujemo. Prvobitni projekat je zapravo bio nešto što suštinski nije odgovaralo konceptu naučno-tehnološkog parka. Tu je bilo nedostataka, mi smo pokrenuli u oktobru 2016. godine izgradnju, ali smo i razgovarali sa mnogim ljudima i shvatili da postoje stvari koje bismo morali da poboljšamo. Sada smo sve formalno-pravno menjali da bi kontrola nad samom izgradnjom bila bolja, ali i da bismo NTP završili u planiranim okvirima, što je kraj 2018. godine. Sada radimo na novom osnivačkom aktu da bi veću ulogu imalo i Ministarstvo prosvete. Dakle, sve ovo menjamo radi bolje kontrole celog projekta - pojašnjava Brnabić za portal 021.

Ona dodaje da sada ministar prosvete vodi Odbor za izgradnju, što je važno da bi se na dnevnom planu dobijali izveštaji kako se sve odvija, jer je bilo i zahteva za odštetom, izmenama tehničke dokumentacije izvođačkog projekta, itd.

Kako saznaje 021, nova građevinska dozvola je izdata u rekordnom roku i izabran je novi nosilac posla.

Naime, građevinska dozvola prestaje da važi ukoliko se u roku od pet godina od pravosnažnosti rešenja kojim je izdata ne izda i upotrebna dozvola. Taj rok istekao je 5. marta 2017. pa su se u problemu našli svi koji su ovaj projekat isticali kao izuzetno važan i od strateškog značaja.

Kamen temeljac za drugu faziu izgradnje, vrednu 12,6 mil EUR, položen je još u oktobru. Prethodno je, pre tačno godinu dana, u Gradskoj kući sa izvođačem radova potpisan ugovor i tada je rečeno da će radovi trajati dve godine, prenosi Radio 021.

Međutim, cela priča pala je u vodu jer izvođači skoro godinu dana nisu uvedeni u posao. U prvoj polovini marta je u Beogradu održan hitan sastanak, a zatim je Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove po ubrzanoj proceduri izdala novu građevinsku dozvolu retroaktivno sa datumom važenja 17. mart 2017. godine, ali je sada novi investitor AP Vojvodina, prenosi Radio 021.

Prvobitnim projektom iz 2010. godine bilo je planirano da 10.000 kvadrata pripadne Fakultetu tehničkih nauka i da prvo taj deo bude završen, a ostalih 19.000 m2 IT kompanijama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.