Izvor: RTV | Ponedeljak, 19.06.2017.| 14:45

Obezbeđeno 100 miliona dinara za nabavku magnetne rezonance u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine

Ilustracija (Foto: zlikovec/shutterstock)
Pokrajinska vlada je obezbedila 100 miliona dinara za kupovinu magnetne rezonance za potrebe Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i dodao da je reč o najsavremenijem uređaju, te da Vojvodina prvi put dobija magnetnu rezonancu namenjenu isključivo lečenju dece.

On je na koferenciji za novinare rekao da će nabavkom ovog aparata 400.000 dece, koliko ih gravitira ka Dečijoj bolnici, imati najsavremeniji uređaj za lečenje.

- Koliko je značajna i važna nabavka magnetne rezonance govori podatak da se u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na godišnjem nivou leči od 11.000 do 13.000 dece koja se hospitalizuju, a da se obavi preko 140.000 pregleda - naveo je Gojković.

On je podsetio da je pre dve godine Fondacija Magnet za ljubav pokrenula akciju nabavke magnetne rezonance, a da se, nakon apela Dečje bolnice i Fondacije, krajem prošle godine u projekat uključila i Pokrajinska vlada.

- Mi smo uporedo sa nabavkom sredstava, ušli u proceš pripreme zgrade, u kojoj bi se ta nova nuklearna magnetna rezoanca nalazila i u prethodna četiri meseca radili smo na pripremi dokumentacije u vezi sa zgradom i taj posao je sada kompletno završen - rekao je Gojković i dodao da će zgrada nuklearne magnetne resonance biti smeštena neposredno iza Klinike za stomatologiju Vojvodine.

Za izgradnju tog objekta, kako navodi, obezbeđena su sredstva rebalansom budžeta, koji je usvojen prošlog petka na sednici Skupštine Vojvodine.

- Objekat će se prostirati na 200 kvadratnih metara i očekujemo nakon tehničkih stvari u vezi sa prenosom sredstava, u sledećih 15 do 20 dana da imamo javnu nabavku za objekat u kome će biti smeštena magnetna rezonanca - kazao je Gojković i dodao da je plan da taj objekat bude gotov za tri do četiri meseca.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.