Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 19.06.2017.| 13:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Odlična saradnja srpskih kompanija sa CERN-om - U 2016. realizovani poslovi za 285.000 švajcarskih franaka

Ilustracija (Foto: nd3000/shutterstock.com)
Kompanije iz Srbije imaju kapacitet i kvalitet da apliciraju za poslove Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), a vrednost tih poslova koje su srpske firme odradile u 2016. godini procenjena je na oko 285.000 švajcarskih franaka, rečeno je danas na sastanku srpskih kompanija sa predstavnicima CERN-a.

Na skupu održanom u Privrednoj komori Srbije (PKS) govorilo se o naučnim aktivnostima, o predstojećim inženjerskim projektima, kao i o transferu tehnologija u CERN-u. Predstavljeni su i mogući budući poslovi u okviru izgradnje Akceleratorske instalacije TESLA u Institutu Vinča, za koje je zainteresovana Grupacija za akceleratorske tehnologije u okviru Udruženja za metalsku, elektro-industriju, rudnike metala i metalurgiju PKS-a.

Potpredsednik PKS-a Zoran Vujović podsetio je da je Srbija postala pridružena članica CERN-a u januaru 2012. godine, precizirajući da je ta saradnja do sada bila usmerena dominantno na učestvovanje naučnih institucija iz Srbije u eksperimentima iz oblasti fizike elementarnih čestica u CERN-u.

On je naveo da, na osnovu odgovarajućeg sporazuma, preduzeća iz Srbije imaju pravo da se javljaju na javne pozive za ponude za isporuku roba i obezbeđivanje usluga koje objavljuje Grupa za nabavke i industrijske usluge i da su u 2012. ta preduzeća dobila poslove vredne oko 10.000 švajcarskih franaka, u 2013. oko 195.000 švajcarskih franaka, u 2014. oko 235.000, a u 2015. godini oko 110.000 švajcarskih franaka.

Prema njegovim rečima, godišnja članarina Srbije u CERN-u u periodu od 2012. do prošle godine bila je između jedan i 1,4 miliona švajcarskih franaka, što, kako je naglasio, ukazuje da postoji prostor za višestruko povećanje industrijskog povraćaja Srbije iz CERN-a.

Savetnik za međunarodnu saradnju CERN-a Kristof Šefer kazao je da je Srbija trenutno pridruženi član, ali da je pokrenut postupak da postane punopravna članica CERN-a koji trenutno broji 22 zemlje. Tada će godišnja članarina porasti na oko 2,9 miliona švajcarskih franaka.

On je istakao da se CERN bavi fundamentalnim istraživanjima i da su im potrebni alati koji nisu standardni, već tek treba da se razvijaju, što je idealna prilika da se povežu i spoje različiti ljudi koji govore univerzalnim naučnim jezikom. Prema njegovim rečima, u radu CERN-a angažovano je više od 17.000 ljudi, a prosečna starost naučnika koji su angažovani u toj organizaciji je oko 27 godina.

Kako je rečeno na skupu, srpska industrija jako puno doprinosi radu CERN-a, a oko 50 Srba je naučno angažovano u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja. Navedeno je i da oko 38% budžeta te organizacije, koji iznosi više od jedne milijarde švajcarskih franaka, ide na tenderske procedure nabavke.

Rečeno je i da kompanije koje sarađuju sa tom organizacijom, kako su pokazala istraživanja, za oko 42% povećavaju svoju vidljivost na tržištu i otvaraju 17% više novih tržišta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.