NavMenu

INEAST Consulting povezuje srpske i nemačke kompanije - Fokus na izvoznim šansama, dobavljačima i investicijama

Izvor: eKapija Ponedeljak, 19.06.2017. 13:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)Ilustracija
Srpske kompanije koje planiraju izvoz u Nemačku ili žele da postanu dobavljači nemačkih preduzeća, kao i one kojima je za sledeći korak u razvoju poslovanja potreban investitor, odnosno pouzdan partner, dobile su još jednu adresu na koju mogu da se obrate za savet i podršku. Naime, značajne prilike za saradnju između srpskih i nemačkih firmi, prepoznao je osnivač INEAST Consulting-a iz Bona – Michael Schmidt, koji je do pre tri godine bio direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji (AHK) i predsednik Nemačko-srpskog poslovnog udruženja (DWB) u Beogradu i tom prilikom se dobro upoznao sa privredom regiona.

On je uvideo da nedostaje komunikacija između malih i srednjih firmi u Nemačkoj i u Jugoistočnoj Evropi, i upravo tu je video priliku za razvoj sopstvenog biznisa i pružanje konsultantskih usluga.

Novi INEAST Business Portal koji je pokrenuo, iako Schmidt voli da kaže da je to forum, omogućava umrežavanje firmi iz Nemačke i Srbije, odnosno sa Balkana, tako što na jednom mestu okuplja veliki broj konsultanata, koji obezbeđuju poslovne savete za unapređenje biznisa i informacije o mogućnostima za potencijalnu saradnju.

- Na portalu postoje tri segmenta - prvi je podrška izvozu i prodaji, gde firme koje već imaju razvijen proizvod žele da nađu kupce u Nemačkoj, a pritom nisu upoznate sa strukturom i kanalima prodaje. Drugi deo se bavi razvojem dobavljačkih odnosa srpskih preduzeća sa firmama u Nemačkoj. Pritom, nije reč o velikim sistemima koji su već prisutni u regionu, nego o manjim firmama kojih je mnogo i koje uspešno posluju, ali imaju problem nedostatka stručne radne snage ili manjka proizvodnih kapaciteta. Zato žele da presele deo proizvodnje, a za to im je potreban pouzdan partner - objašnjava Michael Schmidt u razgovoru za eKapiju.

U trećem segmentu, INEAST Consulting se bavi investicijama i to je prilika za firme u Srbiji ili JIE, koje uspešno posluju, ali ne mogu samostalno da naprave sledeći razvojni korak. Za osvajanje novih tržišta, kupaca ili tehnologija potreban im je partner ili investitor i tu portal omogućava povezivanje.

- Pošto već nekoliko godina radim u Nemačkoj, kao konsultant za nemačke firme koje se interesuju za poslovanje u istočnoj Evropi, video sam da postoji interesovanje prema ovom regionu. To je posebno izraženo kod manjih i porodičnih firmi, koje bi htele da premeste deo proizvodnje ili određene proizvodne procese upravo u region Jugoistočne Evrope. Istovremeno, stiže mi jako mnogo upita firmi iz regiona koje žele da posluju u Nemačkoj, ali ne mogu da se probiju na ovo zahtevno tržište, jer nemaju dovoljno kapaciteta da učestvuju na sajmovima i da ostvare kontakte sa potencijalnim partnerima - ističe Schmidt.

Zastupajući pojedinačne firme, naš sagovornik je zaključio da postoji interes na obe strane, pa je tako i odlučio da pokrene portal čija je suština upravo povezivanje i umrežavanje kompanija, odnosno ostvarivanje saradnje na obostranu korist.

Važno je upoznati tržište

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
INEAST Business Portal predstavlja i svojevrsnu bazu podataka, ali je i mnogo više od toga, jer se firme koje se registruju na sajtu odmah na neki način i rangiraju. Stručnjaci i biznis konsultanti proveravaju njihove reference i sertifikate, pa tako prilikom kontakta potencijalni partneri odmah dobijaju pouzdane informacije ili preporuke.

- Skupovi poput Dana dobavljača Zapadnog Balkana, gde smo prvi put predstavljali portal široj javnosti, jako su dobri za uspostavljanje prvih kontakata. Nekad se tu već i sklapaju poslovi, ali mi portalom želimo da postignemo kontinuitet i da dugoročno znamo koje su to kompanije koje traže partnere. Želimo da na portalu imamo stalno nove upite i projekte u kojima mogu da učestvuju, a cilj nam je da promovišemo ceo region, kao potencijalni izvor dobavljača nemačkih kompanija – objašnjava Schmidt.

On navodi da u borbi za dobavljače vlada surova konkurencija, posebno u autoindustriji. Tu je cena sve, a cena radne snage je samo jedan faktor, jer su veoma bitni i materijalni troškovi, organizacija rada i produktivnost u proizvodnim procesima.

- Zato je moj utisak da su inovativne firme najkonkurentnije jer ukoliko neko nudi samo standardne proizvode, teško da se može izboriti u moru drugih sličnih ponuđača. Interesantna je i ideja o udruživanju firmi, čak i regionalno, koje tako mogu zajedno da nastupaju u nekim većim projektima.


Naš sagovornik navodi da je u planu saradnja i sa institucionalnim partnerima, kao što su privredne komore, poslovna udruženja ili klasteri, koji su veoma bitna karika, jer mogu da svojim kanalima članstvu prenose informacije o upitima i projektima. Zbog toga i institucionalni partneri i eksperti mogu besplatno da se registruju kao partneri na INEAST Business Portal-u i tako još bolje zastupaju interese svog udruženja ili članica na ino tržištima.

- U Nemačkoj svaki proizvod i svaka industrija ima svoju strukturu prodaje. Nije lako iz Srbije razumeti tu strukturu, jer ne možete da znate ko kome šta prodaje, po kojim uslovima, kako se ulazi u lanac snabdevanja... Takve informacije ne možete dobiti samo putem e-maila ili interneta. Takođe, značajan plus za korisnike može biti i komunikacija na nemačkom jeziku, jer neke manje nemačke firme često ne prihvataju spremno engleski. Angažman nemačkog konsultanta je dosta skup i zato smo mi tu da pomognemo – ističe Schmidt.

Registracija na portalu, pa predlog eksperata

Prvi potez za jednu srpsku firmu, koja želi da proveri kakvi su joj izvozni potencijali u Nemačkoj jeste registrovanje, odnosno besplatna prijava na portal. Prema rečima Michaela Schmidta, registracija će ostati besplatna, jer je cilj da portal počne da koristi maksimalan mogući broj firmi.

- Prilikom prijavljivanja unosite podatke o tome koje tržište vas zanima, koje proizvode nudite, kakva vrsta podrške vam je potrebna... Zatim mi kontaktiramo naše eksperte koji vam predlažu najbolji put za dalji razvoj poslovanja, a preko portala nastavljate da dobijate informacije koje su relevantne za vas – objašnjava Schmidt.

Usluga konsaltinga plaća se praktično po realizaciji projekta, odnosno uspostavljenoj saradnji između kompanija, a direktnim ugovorom između korisnika i INEAST Consulting-a preciziraju se svi detalji - od planiranih aktivnosti i rokova, do cene.

Naš sagovornik napominje da je glavni cilj INEAST Business Portala da kompanije dobiju što više povratnih informacija, da poboljšaju svoje ponude i dobiju realnu ocenu i da i same aktivno koriste portal kada im je potrebna podrška u razvoju inostranih tržišta. Namera je da se sagledaju realne poslovne mogućnosti firmi i da se zatim dalje zajednički razvijaju i unapređuju.

M.A.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.