Izvor: Danas | Ponedeljak, 19.06.2017.| 15:57

EPS i dalje zainteresovan za izgradnju vetroparka i solarne elektrane u Kostolcu

Ilustracija (Foto: ekapija.com)
Elektroprivreda Srbije razmatra mogućnost da izgradi vetropark i solarnu elektranu u Kostolcu, kažu za Danas u toj kompaniji.

U EPS-u međutim, ne preciziraju koliko bi ova dva projekta, o kojima se već odavno piše, koštala i kada bi počela izgradnja.

- Razvijamo projekte obnovljivih izvora energije i u toku je priprema izgradnje vetroparka u Kostolcu, ukupne snage 66 megavata. Potencijalni lokalitet su napušteni rudarski objekti u kostolačkom basenu i spoljna odlagališta jalovine, koja su formirana prilikom otvaranja površinskih kompova Ćirkovac i Drmno, kao i prostori zatvorenih površinskih kopova Ćirkovac (2010) i Klenovnik (2009) - kažu u EPS-u.

Predviđeno je da se u okviru vetroparka podigne 20 stubova sa vetroagregatima. Njihova visina biće 117 metara, a poluprečnik elise 63 metra, tako da će ukupna visina vetrogeneratora biti 180m. Očeikvana godišnja proizvodnje električne energije je oko 150 miliona kilovat sati.

Razmatra se i potencijalni projekat fotonaponske elektrane Srednje kostolačko ostrvo maksimalne instalisane snage 100 megavata na odlagalištu pepela iz termoelektrana Kostolac A i Kostolac B. Odlagalište je površine 270 hektara, a proizvodnja solarne elektrane iznosila bi oko 97,2 miliona kilovat sati godišnje.

Kako piše Danas, stručna javnost podržava aktivnosti EPS-a, jer bi kilovat sat manje koštao od onog koji kompanija plaća privatnim proizvođačima struje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.