NavMenu

Za savremenu viziju Sirmijuma 330.000 EUR - Moderne tehnologije čuvaju kulturno nasleđe

Izvor: RTV Ponedeljak, 19.06.2017. 08:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrea Willmore/shutterstock.com)Ilustracija
Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica želi da kroz projekat Arhest približi deci i mladima kulturno nasleđe drevnog Sirmijuma uz pomoć modernih tehnologija. Reč je o potpuno novom načinu prezentacije arheoloških nalazišta.

Jedan od ciljeva je širenje svesti o značaju očuvanja i promovisanja kulturnog nasleđa za zajednicu.

Ukupna vrednost projekta je oko 330.000 EUR, od čega je 60% sredstava obezbeđeno iz fondova Evropske unije, a preostali iznos iz državnih i regionalnih fondova.

Uz pomoć digitalne tehnologije, u okviru projekta Arhest urađena je 3D rekonstrukcija arheoloških nalazišta za dva lokaliteta Sirmijuma - u bazilici svetog Dimitrija i privatnom delu Carske palate. Na ovaj način, uz primenu najnovijih digitalnih tehnologija, omogućava se lakše razumevanje arheoloških ostataka, edukovanje postojećih i privlačenje novih posetilaca.

Na arheološkom lokalitetu Carska palata Sirmijuma u Sremskoj Mitrovici biće organizovana predavanja i obrazovno-pedagoške radionice namenjene učenicima viših razreda osnovnih škola, kako bi se upoznali sa izgledom naselja u antičko vreme, kao i sa rimskim periodom vodeći ih kroz priču o rimskom putu i arheološkim nalazištima na putu od Akvileje, Emone, Sirmijuma do Viminacijuma.


Partnerstvo na projektu je sačinjeno od četiri važna arheološka nalazišta iz rimskog perioda - Akvileja, Emona, Sirmijum i Viminacijum, a oni zajedno pristupaju izradi 3D rekonstrukcija. Podršku projektu je pružio i Grad Sremska Mitrovica.

Projekat Arhest je ušao u svoju završnu fazu, te će 30. i 31. avgusta biti organizovani Otvoreni arheološki dani. Tada će se u organizaciji Zavoda održati mnogobrojna predavanja i diskusije o ovom projektu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.