Izvor: Novosti | Nedelja, 18.06.2017.| 14:23

Prvi let između Pekinga i Beograda 15. septembra

(Foto: Perfect Gui/shutterstock.com)
Prvi avion na liniji Peking - Beograd, preko Praga, u srpsku prestonicu bi trebalo da sleti u petak 15. septembra. Kineski prevoznik Hainan Airlines čeka dozvole za let od Praga do Beograda da bi počeo i da prodaje karte.

Kako je Novostima potvrđeno, kineska aviokompanija planira da povezuje glavne gradove Srbije i Kine dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom.

Let sa oznakom HU7937 na beogradski aerodorm sleteće u 9.20, a posle nepuna dva sata krenuće nazad. Prema zahtevu koji je kineski prevoznik podneo kineskom direktoratu za civilno vazduhoplovstvo, do Beograda će leteti erbas A330-200/-300. U njemu je ukupno 292 mesta i to 260 sedišta u ekonomskoj i 32 mesta u biznis klasi. Ovaj tip aviona i sada povezuje Peking sa Pragom. Kineska aviokompanija je, međutim, ostavila mogućnost da po potrebi u saobraćaj na ovoj ruti vine i boing 787 drimlajner. Hainan Airlines ima dozvolu i da, ukoliko želi, uspostavi treću liniju nedeljno na relaciji Peking - Beograd, preko Praga.

Srbija već neko vreme iščekuje direktnu vezu sa kineskom prestonicom. Let preko Praga bi trebalo da bude prelazno rešenje. Ova kompanija, trenutno, do češkog glavnog grada leti nešto više od 10 sati. Putnici za Beograd će leteti još nešto manje od dva sata.

HNA grupa je nekoliko godina pregovarala oko uspostavljanja letova iz Kine do Hrvatske. Srbija je, međutim, prva ukinula vize za kineske državljanje, pa je dolazak u naš glavni grad znatno jednostavniji.

Hainan Airlines posluje 23 godine i dosad je upisao više od pet miliona sati leta. Triput je svrstan u deset najbezbednijih aviokompanija na svetu po oceni JACDEC. U floti ima pre svega boing 737, boing 787 i arbas 330. Poseduje 162 letelice za prevoz putnika i tereta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.