Izvor: eKapija | Nedelja, 18.06.2017.| 22:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija zadržala kreditni rejting BB-

(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Američka agencija za finansijske usluge Standard and Poor's zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB-, uz pozitivne izglede za njegovo unapređenje, prenelo je Ministarstvo finansija Srbije. I Fitch Ratings zadržao ocenu BB- za Srbiju.

Standard and Poor's procenjuje da će bruto domaći proizvod (BDP) nastaviti da raste do 2019, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo prenosi stav Standard and Poor's da će rast BDP "biti zasnovan pre svega na prilivu stranih direktnih investicija i većoj privatnoj potrošnji koja će biti podstaknuta rastom zaposlenosti, zarada i stabilnom prilivu doznaka".

Ova agencija prognozira prosečan fiskalni deficit na oko 1,9% BDP za period 2017-2020. "s tim da će strukturna poboljšanja zahtevati dublje reforme javnog sektora i dalje restrukturiranje javnih preduzeća".

Ta potvrda ocene kreditnog rejtinga Srbije odraz je procene da će Vlada nastaviti sprovođenje fiskalnih i strukturnih reformi, a da će unapređenje kreditnog rejtinga Srbije biti moguće ukoliko se nastavi uspešna primena fiskalne konsolidacije, navelo je Ministarstvo finansija.

Agencija Standard and Poor's smatra da uspešno završene revizije aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom doprinose očuvanju poverenja investitora u Srbiju.

Takođe, uočava se i pozitivan trend u spoljnoj trgovini. Agencija procenjuje da će deficit tekućeg računa platnog bilansa, koji je u periodu od 2011. do 2014. godine u proseku iznosio 8,3% BDP, biti u proseku na nivou od 4,0% do 2020. godine, čemu će najviše doprineti postojeća strana ulaganja u proizvođačke delatnosti, kao i poboljšanje konkurentnosti u proizvođačkom sektoru i sektoru usluga.

Pored smanjenja deficita tekućeg računa, američka agencija Standard and Poor's očekuje poboljšanje i u strukturi spoljnog duga i da će neto priliv direktnih stranih investicija u potpunosti pokriti deficit tekućeg računa platnog bilansa.

I Fitch Ratings zadržao ocenu BB- za Srbiju

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fitch Ratings je zadržala ocenu kreditnog rejtinga Srbije na nivou BB-, uz stabilne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Agencija, prenosi Ministarstvo, "ističe da je odnos javnog duga i BDP pao po prvi put od 2008. godine, i da je udeo u javnoj potrošnji koji se odnosi na zarade pao ispod 10% BDP, dok su javna ulaganja porasla na 3,3% BDP".

Fitch Ratings očekuje da će Vlada Srbije nastaviti sprovođenje fiskalnih reformi. Ta rejting agencija procenjuje da će fiskalni deficit ove godine biti 1,3% BDP, a da će deficit tekućeg računa (procenjen na oko 4-5% 2017. godine) u potpunosti biti pokriven neto stranim investicijama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.