NavMenu

Izglasano poverenje sadašnjoj upravi Energoprojekta

Izvor: Novosti Nedelja, 18.06.2017. 22:45
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Dugo iščekivana Skupština akcionara Energoprojekta u petak (16. juna 2017. godine) je održana, ali nije uspeo "prevrat" Dobroslava Bojovića, jednog od akcionara. On, ipak, nije obezbedio većinu glasova za svoja kadrovska rešenja i smenu predsednika Skupštine akcionara i Nadzornog odbora ovog holdinga, jer je Komisija za hartije od vrednosti njemu i povezanim firmama oduzela pravo glasa. Na čelu je ostala dosadašnja uprava.
Od petka je svakako manje skrivena nova vlasnička struktura najpoznatije srpske građevinske firme. Doskoro drugi akcionar, Dobroslav Bojović i Napred razvoj, u petak najavljenom ponudom za preuzimanje ostatka vlasničkih hartija, priznali su da uz akcije u vlasništvu Montinvesta i Jopaga drže čak 35,23% Energoprojekta. Konačnu reč dala je, međutim, Komisija za hartije od vrednosti nakon sprovedene kontrole.

Oni su utvrdili da su Napred i Montinvest prag od 25% suvlasništva u Energoprojektu preskočile još 31. januara ove godine i to kupovinom 3,4% akcija Energoprojekt holdinga. Tada su bili dužni da objave ponudu za preuzimanje ostatka akcija, a kako to nisu učinili - oduzeto im je pravo glasa. I to i Napred razvoju, Montivestu, Jopagu i Dobroslavu Bojoviću. Nalaže im se da od Komisije zatraže odobrenje da objave ponudu za preuzimanje. A oni su to odmah u petak i uradili.

Skupština akcionara je na kraju reizabrala dosadašnji sastav uprave. Podržala ih je država Srbija, koja u Energoprojektu ima vlasnički udeo od 33,58%. Do narednog zasedanja trebalo bi da bude jasnija uloga, ali i namera faktički trenutno najvećeg akcionara.

Uprava Energoprojekta već nekoliko meseci je upozoravala da je Bojović krenuo u neprijateljsko preuzimanje kompanije skriven iza drugih kupaca. Spekuliše se da je "mamac" atraktivno zemljište u Bloku 26 u Novom Beogradu, koje pripada Energoprojektu.

Na dnevnom redu Skupštine akcionara bio je finansijski izveštaj za prošlu godinu. Neto dobit namenjena za raspodelu akcionarima iznosi 960,7 miliona dinara. Kompanija ima 10.931.292 emitovane akcije, tako da je dobit po akciji - 87,89 dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.