NavMenu

Država spremna da obnovi takovski zamak Obrenovića - Radovi bi mogli da koštaju oko 5 mil EUR

Izvor: Novosti Petak, 16.06.2017. 13:30
Komentari
Podeli
(Foto: urfin/shutterstock.com)
Nekadašnji dvorac Obrenovića, blizu Takovskog grma, gde je 1815. godine izbio Drugi srpski ustanak, uskoro bi mogao da se nađe na turističkoj mapi Srbije. Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima pri Vladi Srbije, kako saznaju Novosti, već je dobila zaduženje da "pročešlja" svu postojeću dokumentaciju, među kojom je i arhitektonski nacrt izgleda starog dvorca.

Rekonstrukciju letnjikovca slavne srpske dinastije, koji je izgoreo u Prvom svetskom ratu, a "dokrajčen" 1943, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Gornjem Milanovcu. Tada je izneta procena da bi radovi mogli da koštaju oko 5 mil EUR.

Prvi čovek opštine Dejan Kovačević uručio je Vučiću projekat i fotografije Takovskog dvorca. Dokumentacija o originalnom izgledu pronađena je u Beču, i na osnovu tih nacrta arhitekte su ponovo izradile projektnu dokumentaciju.

- Ako uzmemo u obzir da je rudničko-takovski kraj u oba ustanka predstavljao ne samo stecište sudbonosnih dešavanja, već i rodno mesto mnogih ličnosti koje će zajedno sa knezom Milošem presudno doprineti uspešnom okončanju srpske revolucije, onda sa punim pravom, ali i ponosom, ove prostore možemo nazvati državotvornim - kaže Kovačević za Novosti.

- Ideja je da se Takovski dvorac ponovo izgradi i to bi bio projekat od izuzetnog značajna za razvoj naše opštine. Izgradnjom deonice auto-puta Ljig-Preljina otvorila se mogućnost da još više turista poseti našu opštinu.

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, potvrdio je za Novosti da je predsednik Srbije njega, odnosno Kancelariju, zadužio da preuzmu posao oko obnove dvorca.

- Očekujem susret sa predsednikom Opštine Gornji Milanovac, najverovatnije sledeće nedelje. Najpre treba da utvrdimo kakav je koncept zamišljen, jer se očekuje da čitav projekat pokrene turizam ovog kraja. Formalna odluka o početku gradnje još nije doneta, a sada nam je zadatak da proučimo postojeću dokumentaciju i odredimo dalje korake - rekao je Blagojević.

Bilijar sala i 36 soba

Austrougarski putopisac i etnolog Feliks Kanic uporedio je dolinu gde se nalazio Takovski dvorac sa "prekrasnom dolinom Sulc u Beču". Građevina je imala 36 prostorija, bilijar salu, brojne salone.


Kada posao dođe u tu fazu, pretpostavlja se da će Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima nadgledati kvalitet i dinamiku radova, kao što to već čini kad je u pitanju rekonstrukcija objekata od državnog značaja.

U Opštini Gornji Milanovac podsećaju da je dvorac Obrenovića izgrađen narodnim kulukom za nepune dve godine i predat na korišćenje poslednjim Obrenovićima na Malu Gospojinu 1901. Kralj Aleksandar i kraljica Draga došli su samo jednom, kada su im svečano predati ključevi.

Tragični događaji koji su usledili, odnosno njihovo ubistvo u Majskom prevratu 1903, prouzrokovali su odlazak sa istorijske scene ove vladarske kuće. Trospratna građevina "švajcarske spoljašnjosti i šumadijske unutrašnjosti", kako su je u ono doba opisivali, ubrzo je opustela i počela da propada. U odnosu na ostale dvorce Obrenovića ovaj je bio nešto skromniji, ali upečatljiv, sa fasadom koja je podsećala na alpske vile aristokrata i šumadijskim enterijerom.

Originalni predmeti u muzeju

Muzej rudničko-takovskog kraja uspeo je da dođe do 14 eksponata za koje se pouzdano zna da su bili sastavni deo inventara Takovskog dvorca. Oni su danas smešteni u posebnom kutku stalne postavke muzeja u Gornjem Milanovcu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.