NavMenu

Među 1.000 javnih bicikala u Beogradu planirano 20% električnih - Prva vožnja besplatna

Izvor: eKapija Petak, 16.06.2017. 12:10
Komentari
Podeli
(Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)
Postoji namera da od ukupno 1.000 javnih bicikala najmanje 20% budu električni. Imajući u vidu topografiju Beograda, jasno je da postojanje električnog bicikla može da unapredi sistem biciklističkog saobraćaja u našem gradu, istakao je v.d. sekretara za saobraćaj Dušan Rafailović, na sednici Gradske skupštine održanoj u četvrtak (15. juna 2017. godine).

Kako prenosi Beoinfo, gradski odbornici usvojili su ovom prilikom odluku o izmenama i dopunama Odluke o postavljanju stanica za iznajmljivanje bicikala na teritoriji grada Beograda, kao i odluku o izmeni i dopuni Odluke o javnim parkiralištima.

Rafailović je naveo je da je politika Grada Beograda da podržava principe urbane mobilnosti, razvoj i unapređenje biciklističkog saobraćaja.

– To su naši prioriteti, jer biciklistički saobraćaj trenutno učestvuje sa svega jedan odsto od ukupnog na teritoriji grada. Postoji namera da taj procenat podignemo što je više moguće - naveo je Rafailović.

On je podsetio da je Skupština grada u aprilu 2016. godine donela Odluku o postavljanju stanica za javne bicikle. U ovom trenutku ta odluka se menja u određenim segmentima, jer starom odlukom nije predviđeno postojanje električnog bicikla.


- Neke izmene ove odluke odnose se i na mogućnost besplatnog korišćenja bicikla. čime će biti omogućeno da svaka prva vožnja, u trajanju od 30 minuta, bude besplatna. Na mesečnom nivou korisnik može imati ukupno pet besplatnih sati – objasnio je Rafailović, uz napomenu da su prilikom donošenja odluke korišćena iskustva zemalja iz okruženja.

Prema njegovim rečima, Odluka o javnim parkiralištima usvojena je 2010. godine, a od 1. januara 2017. stupio je na snagu Zakon o komunalnim delatnostima i ovo sada predstavlja usklađivanje dva akta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.