NavMenu

Kompanija Zastava oružje dogovorila izvoz na Bliski istok vredan 64 mil USD

Izvor: Danas Petak, 16.06.2017. 12:20
Komentari
Podeli
(Foto: Tyler McKay/shutterstock.com)
Kompanija Zastava oružje potpisala je ugovor o izvozu kompletnog programa pešadijskog naoružanja na Bliski istok, vredan 64 mil USD. Ugovorom su obuhvaćene automatske puške, puškomitraljezi, mitraljezi, teški mitraljezi, snajperi, automatski bacači granata...

Kako tvrde upućeni, reč je o najvećem pojedinačnom izvoznom ugovoru kragujevačkih oružara u poslednjih nekoliko decenija, odnosno od vremena bivše SFRJ, kad je Zastava, u okviru jugoslovenske vojne industrije, transferisala tehnologiju za proizvodnju pešadijskog naoružanja u Irak, u vrednosti od 100 mil USD godišnje.

Kako piše Danas, pretpostavlja se da je oružje namenjeno koalicionim snagama koje se na Bliskom istoku bore protiv Islamske države.

Zastava oružje je još od 2005. sertifikovani snabdevač pešadijskim naoružanjem mirovnih snaga, doduše onih koji su pod ingerencijom Ujedinjenih nacija, na kriznim svetskim žarištima, te bi i ovaj ugovor mogao da se svesta u poslovne aranžmane te vrste.

Realizacija ugovora počinje ove, a previđeno je da bude okončana tokom 2019. godine. Potpisani ugovori, ističu u Zastavi, fabrici obezbeđuju punu uposlenost do sredine 2019. godine.

Kragujevački oružari ove godine u više od 40 zemalja širom sveta treba da izvezu pešadijsko naoružanje, lovačko-sportsko i oružje za ličnu odbranu u vrednosti od oko 55 mil USD. U prvih pet ovogodišnjih meseci obim proizvodnje za oko 10% veći je od ostvarenog u istom prošlogodišnjem periodu.

U toj fabrici očekuju da će uskoro konačno biti potpisan i ugovor o izvozu pešadijskog naoružanja u Indiju, koje je jedno od najvećih oružarskih tržišta na svetu. U izgledu je osvajanje tržišta Nigerije, te izvoz tehnologije u Etiopiju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.