Izvor: N1 | Četvrtak, 15.06.2017.| 16:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Predstavljen nov model zakona o zaštiti podataka

Rodoljub Šabić (Foto: Mc.rs)
Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić predstavio je nov model zakona u toj oblasti koji bi, kako je navedeno, trebalo da unapredi tu oblast u Srbiji i približi je evropskim standardima.

Na konferenciji za novinare u Beogradu najavljeno je i da će novi model zakona biti stavljen na raspolaganje novoj Vladi, a očekuje se da će ga ona što pre uputiti u formalnu proceduru i pokazati razumevanja za inovacije i popravljanje važećih propisa koji su usvojeni pre gotovo deceniju.

- Oblasti zaštite podataka od ličnosti se pristupa neodgovorno i na neadekvatan način - ocenio je Šabić.

Prema njegovim rečima, Srbiji je izmena Zakona o zaštiti podataka o ličnosti potrebna zbog bolje zaštite Ustavnih prava njenih građana, kao i zbog pridruživanja EU.

Podsetio je i na to da u 2018. na snagu stupa opšta uredba EU o zaštiti podataka o ličnosti, koja bi, one koji je se ne pridržavaju, mogla da košta i godišnjeg profita.

Saradnik Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Aleksandar Resanović, predstavljajući novi model zakona, kao najvažnije novine istakao je da su precizno i detaljno utvrđeni video-nadzor i biometrijski podaci, što je u važećem zakonu iz 2008. potpuno izostalo.

Definisana je i bolja zaštita prilikom automatizovane obrade podataka, posebno kada su deca u pitanju.

Predviđena je i veća odgovornost i obaveze rukovodilaca, koji treba da vode računa o bezbednosti podataka. Prava bi, prema novom modelu zakona, trebalo da se štite i pred Poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti, kao pred drugostepenim organom koji bi odlučivao o žalbama.

Govoreći o stanju zaštite podataka o ličnosti u Srbiji, Šabić je rad sudstva i tužilaštva u pojedinim slučajevima ocenio kao poražavajući.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.