Izvor: eKapija | Sreda, 14.06.2017.| 18:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

PKS dobila priznanje Evropskog parlamenta

Evropski parlament (Foto: shutterstock.com/Cineberg)
Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je da je u usvojenoj Rezoluciji Evropskog parlamenta, dobila najviše pohvale "za ulogu u promociji regionalne saradnje i doprinos uspostavljaju Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana".

Kako se navodi, predsednik PKS-a Marko Čadež kazao je da Evropska unija ovim odaje još jedno priznanje komori za aktivnosti koje preduzima na jačanju svesti o potrebi regionalne saradnje, zajedničkog tržišta i zajedničkog nastupa u svetu, kao i na čvršćem povezivanju poslovnih zajednica kao ključnom mehanizmu za ekonomski razvoj i unapređenje konkurentnosti regiona, privreda i kompanija pojedinačno.

- To je i prirodan interes naših ekonomija i preduslov za napredak ka članstvu u EU - rekao je on.

Čadež je podsetio da je Komorski investicioni forum, koji je osnovan u okviru Berlinskog procesa, na inicijativu PKS-a i koji okuplja osam privrednih komora regiona sa 350.000 kompanija - članica, u protekle dve godine postao ključni kohezioni faktor u regionu.


Predsednik PKS je kazao da je u okviru Komorskog investicionog foruma samo prošle godine održano na desetine poslovnih foruma i susreta, kao i više od 2.000 bilateralnih razgovora kompanija na Zapadnom Balkanu.

On je naveo i da se zajednički radi na otklanjaju prepreka i unapređenju klime za poslovanje poslovnih zajednica i privlačenje investitora u region, kao i na jačanju kapaciteta kompanija da više proizvode, izvoze i uspešnije se izbore sa konkurencijom na međunarodnom tržištu.

Realizuju se, kako je dodao, i projekti od značaja za poslovne zajednice regiona, kao što su regionalna platforma za razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP) sa fokusom na povećanje pristupa izvorima finansiranja i standardizaciju poslovanja u skladu sa pravilima EU, kao i platforma za istraživanje i inovacije, a priprema se i uspostavljanje regionalne baze investicionih projekata.

U saopštenju se ističe da je predsednik PKS-a izrazio zadovoljstvo što je Evropski parlament pozdravio napore Srbije u uvođenju dualnog obrazovanja, koje je iniciralla PKS, polazeći od potreba privrede i tržišta rada.

Posebno je, kako je kazao važno što je privreda prvi put uključena u kreiranje obrazovnog sistema, definisanje potreba i planova upisa.

Čadež je istakao da je sa stanovišta privrede značajno što je rezolucija prepoznala poboljšanje ekonomske situacije u Srbiji, napredak u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, upravljanju javnim finansijama restrukturiranju javnih preduzeća.

On je naglasio značaj malih i srednjih preduzeća, uz poziv nacionalnim i evropskim institucijama da pomognu u povećanju mogućnosti za finansiranje malih i srednjih preduzeća, posebno u sektoru digitalne ekonomije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.