NavMenu

Naredne školske godine dualni model učenja za 19 obrazovnih profila - Više od 2.000 firmi zainteresovano

Izvor: Blic Utorak, 13.06.2017. 10:09
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, električar, modni krojač i avio-tehničar, samo su neki od 19 obrazovnih profila koncipiranih za dualni model učenja, koji će se realizovati u 49 srednjih stručnih škola. To znači da će učenici koji se opredele za ovaj model, u zavisnosti od godine učenja, provoditi jedan, dva ili tri dana na praktičnoj nastavi.

U 49 srednjih škola đaci po dualnom modelu mogu upisati neki od sledećih smerova - tehničar za logistiku i špediciju, operater za preradu metala, oprerater za izradu nameštaja, modni krojač, elektrotehničar obnovljivih izvora energije, električar, mehaničar motornih vozila, industrijski mehaničar i bravar-zavarivač.

Najviše opcija, čak deset ovakvih smerova, nudi Vazduhoplovna akademija u Beogradu - avio-tehničar, mehatroničar za transportne sisteme aerodroma, tehničar vazdušnog saobraćaja, tehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje, tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost, avio-tehničar za vazduhoplov i motor, avio-tehničar za elektroopremu vazduhoplovstva, mehatroničar za raketne sisteme i mehatroničar u radarske sisteme.

- U sve gore navedene profile planira se upis 1.872 učenika, dok pored toga postoje i 43 profila sa elementima dualnog obrazovanja, što podrazumeva učenje kroz rad u preduzećima ili školskim učionicama-radionicama u maksimalnoj mogućoj meri, sa ukupno planiranih 3.879 učenika. Među ovim profilima najzastupljeniji je trgovac, koji bi po planu trebalo da se realizuje u 40 škola - kažu iz Ministarstva prosvete.

Kada se sve sabere, dualno obrazovanje će, u većoj ili manjoj meri, ući u 127 škola u 69 gradova i opština širom Srbije, sa ukupnim obuhvatom 5.751 učenika.

Kako objašnjavaju iz Ministarstva, zainteresovanost kompanija da pruže podršku ovom modelu prevazišla je sva očekivanja, jer je više od 2.000 njih dostavilo izjave o nameri za saradnju sa školama i podršku učenicima koji će upisati ove profile.

- Agromehanika Boljevac, Hemofarm iz Vršca, Magna Odžaci i FAM Kruševac, samo su neke od kompanija koje će se od septembra prvi put naći u sistemu dualnog obrazovanja. Takođe, nakon pristiglih komentara na Zakon o dualnom obrazovanju i završenim javnim raspravama, MPN će, u saradnji sa svim relevantnim partnerima, uvažiti sve konstruktivne predloge i implemetirati ih u ovaj zakon, a sve u cilju obezbeđivanja kako kvaliteta tako i zaštite dece u procesu dela učenja koja stiču u kompanijama - ističe Gabrijela Grujić, savetnik ministra prosvete za dualno obrazovanje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.