Izvor: eKapija | Utorak, 13.06.2017.| 06:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pametne klupe za gradove u Srbiji - PetroSOLAR energetski nezavisni višefunkcionalni mobilijar

Četiri grada u Srbiji dobila su "pametne klupe". Reč je o srpskom proizvodu - energetski nezavisnom mobilijaru PetroSOLAR, koji se napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora energije putem solarnih panela.

Osnova PetroSOLAR-a, koji proizvodi novosadski Petro-mont, je totem koji sadrži solarni panel, pripadajuću instalaciju i dodatne elemente, sa osnovnom namenom da korisnicima obezbedi LED osvetljenje, besplatno punjenje mobilnih uređaja, a opciono Wi-Fi signal, kao i pružanje reklamno-turističkih informacija o lokaciji gde se nalaze ili atrakcijama u blizini.

Nadogradnjom totema mestima za sedenje dobija se PetroSOLAR klupa, dok PetroSOLAR autobuska stajališta takođe za osnovu imaju PetroSOLAR totem, oko koga se konstrukcijski integrišu elementi koji sačinjavaju autobusko stajalište (bočni i zadnji elementi, kao i krov).

Zahvaljujući primeni zelene energije i energetskoj nezavisnosti, jednostavnosti dizajna i širokoj funkcionalnosti koja je u mogućnosti da integriše mnogobrojne dodatne elemente u zavisnosti od želje investitora, ova rešenja montiraju se brzo i jednostavno na bilo koju željenu lokaciju u gradskoj ili vangradskoj sredini.

Mogu se naći u parkovima, skijalištima, šetalištima, plažama, otvorenim parking prostorima ili pak zaštićenim prirodnim područjima, kao što su nacionalni parkovi.

Osim u Srbiji, interesovanje za PetroSOLAR proizvode postoji i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, pa i Australiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je zahvaljujući saradnji sa kompanijom iz Slovačke, otvorena i mogućnost izvoza na tržište EU.

Osim što su cenovno konkurentni (cene totema se kreću od 1.950 EUR, klupe od 2.300 a stajališta od 3.000 EUR), PetroSOLAR mobilijar u odnosu na slična rešenja na tržištu predstavlja kompletan proizvod: pored toga što se napaja isključivo zelenom energijom, objedinjuje više stvari (punjenje telefona, Wi-Fi, led rasveta, oglašavanje) i ima raznovrsne mogućnosti i opseg primene, nabavka ovakvog mobilijara zbog svoje svestranosti može da se finansira iz različitih projekata i domaćih i inostranih fondova: za zaštitu i unapređenje životne sredine, razvoj turizma, unapređenje lokalnog razvoja, unapređenje energetske efikasnosti, povećanje bezbednosti i bezbednosti u saobraćaju...

Kompanija Petro-mont postoji već 30 godina, zapošljava 50 radnika i osim svoje osnovne delatnosti projektovanja i izvođenja termotehničkih instalacija, godinama se bavi projektovanjem i izvođenjem čeličnih konstrukcija i čelične bravarije. Već petu godinu zaredom proizvode i klasična autobuska stajališta za Suboticu, a 2016. godine su dobili posao proizvodnje i montaže 60 klasičnih autobuskih stajališta i za Grad Beograd.

Kompletan sadžaj Tematskog biltena: Kreiranje nove vrednosti - reciklaža, obnovljiva energija, ekologija možete pročitati OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.