NavMenu

Svaki treći preduzetnik može da zajmi - U Srbiji 32.646 kreditno sposobnih firmi

Izvor: Novosti Ponedeljak, 12.06.2017. 14:36
Komentari
Podeli
(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Na šalter banke, u nadi da će dobiti kredit, u Srbiji može tek svako treće preduzeće. Analiza Agencije za privredne registre pokazuje da svega 32.646 firmi može da računa da će dobiti pozajmicu. Toliko preduzeća ima ocenu poslovanja A, B ili C, koje znače da će ih bankari uopšte uzeti u obzir. To, međutim, ne znači da srpska privreda već nije dovoljno zadužena. Naprotiv, na dinar sopstvenog kapitala, pokazuju finansijski izveštaji za 2016. godinu, naš biznis posluje sa 1,8 dinara pozajmljenog novca.

Finansiranje poslovanja iz kredita je u Srbiji za nijansu smanjeno prošle godine, jer je u 2015. na dinar sopstvenog novca korišćeno 1,87 dinara kredita.

- Stope zaduženosti idu u pozitivnom smeru, ali jedna godina nije dovoljna da se eliminišu posledice godina urušavanja finansijske pozicije privrede - napominje Ružica Stamenković, registrator Registra za finansijske izveštaje APR.

- Prošle godine je sopstveni kapital privrednih društava porastao za 8,7%, a obaveze, znači finansiranje iz pozajmica, porasle su za 4,6%. To znači da raste udeo finansiranja iz sopstvenih sredstava. Sopstvena sredstva učestvuju sa više od trećine izvora finansiranja, a sve ostalo dolazi iz pozajmljenog kapitala. Naša privreda je izložena riziku zaduženosti. Idealan odnos sopstvenih sredstava i pozajmljenih je pola-pola.

Posebno pitanje je kome se isplati da se dalje zadužuje. To pre svega zavisi od profitabilnosti posla. Finansijski pokazatelji iz 2016. godine ukazuju da javni sektor u Srbiji ne bi trebalo da razmišlja o novim zajmovima.


- Javna preduzeća su izuzetno malo zadužena. Na dinar svog kapitala ona duguju svega 64 pare. Oni funkcionišu iz sopstvenih izvora, ali nemaju potencijal za dalje zaduživanje - objašnjava Ružica Stamenković.

- Tako će biti sve dok ne iskažu veće dobitke. Javna preduzeća ne treba da se zadužuju, jer od toga ne bi stvarala profit, već bi samo servisirala dug.

Najzaduženiji

Posmatrano po veličini, najveća zaduženost je u mikro preduzećima. Oni na dinar sopstvenog kapitala posluju sa čak 6,64 dinara pozajmljenog. Apsolutno su prezaduženi.

Gledano po sektorima, najviše obaveza ima prerađivačka industrija - na dinar svog novca duguje 3,24 dinara. Kod trgovaca je odnos dinar sopstvenog na 2,99 dinara zajma, a informisanje 2,01 dinara kredita pokriva jednim sopstvenim dinarom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.