Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 12.06.2017.| 12:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Regionalni ekonomski samit od 15. do 17. juna u Bečićima

(Foto: SFIO CRACHO/shutterstock.com)
Tradicionalni Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona pod nazivom "Finansijska stabilnost regiona u novom globalnom okruženju", u organizaciji beogradskog nedeljnika NIN, biće održan od 15. do 17. juna u Bečićima u hotelu Splendid.

Teme ovogodišnjeg samita su monetarna politika zemalja regiona, finansijska inkluzija i banke u regionu, brži privredni rast uz zdrave javne finansije i niži javni dug, kao i reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije, navodi se u saopštenju organizatora.

Zvanični rad skupa počeće 16. juna panelom guvernera pod nazivom "Monetarna politika zemalja regiona - između Američkih federalnih rezervi i Evropske centralne banke", na kom će pozdravnu reč imati guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

U okviru panela biće razmotrene preporuke guvernera centralnih banaka iz regiona ministrima finansija o tome kako do bolje koordinacije monetarne i fiskalne politike, biće reči o uticaju kvantitativnih olakšica ECB-a na monetarnu politiku, kamatnim stopama i kursevima lokalnih valuta na Zapadnom Balkanu.

Učesnici će, takođe, razmeniti mišljenja o novoj politici FED-a posle pobede Donalda Trampa, odnosno mogućim posledicama po svet, evrozonu i region, o tome da li je rekordno niska inflacija razlog za veselje ili zabrinutost, a izložiće i iskustva iz regiona u rešavanju problematičnih kredita kao pretpostavci za povećanje kreditne aktivnosti banaka.

Dnevnim redom su predviđena i pitanja o stabilnost bankarskog sistema, o izloženosti regiona mogućim eksternim šokovima, o tome da li je MMF potreban regionu, o isplativnosti štednje uz rekordno niske kamatne stope, regionalnoj saradnji centralnih banaka itd.

Samit se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Crne Gore, Saveza ekonomista Srbije i kompanije Japan Tobacco International, čiji će direktor korporativnih poslova i komunikacija Goran Pekez prisustvovati samitu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.