Izvor: eKapija | Nedelja, 11.06.2017.| 16:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela obnova tvrđave Ram - Završetak radova planiran za 2018. godinu

(Ramska tvrđava) Obnova tvrđave Ram nedaleko od Velikog Gradišta nadavno su počela, prenosi regionalni informativni portal Podunavlje.info.

Radovi se izvode prema projektu obnove Rama koji je izradila turska projektantska kuća ANB Mimarlik Musavirlik Insaat ve Ticaret LTD. Sti. iz Ankare 2014. godine.

Sredstva za izvođenje radova je obezbedila Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA), realizuje ih odabrani izvođač ABMA Restaurasion iz Turske, a planirano je da se završe do kraja građevinske sezone 2018. godine.

Konzervatorski nadzor tokom radova će sprovoditi Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Planirano je da se od sredine juna uporedo nastave i arheološka iskopavanja i istraživanja unutrašnjeg prostora tvrđave, koja će izvoditi Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo sredstvima Ministarstva kulture i informisanja, uz finansijsku pomoć koju će kao i za obnovu Tvrđave obezbediti TIKA.

Ramska tvrđava je sagrađena 1483. godine na dominantnoj steni iznad obale Dunava i predstavlja specifično ostvarenje vojne arhitekture, koje mada izrazito artiljerijsko, sa trospratnim kulama koje su imale po tri topovska otvora na svakom nivou i po jedan na svakom zidnom platnu, ima i dosta starijih arhitektonskih rešenja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.