Izvor: Blic | Subota, 10.06.2017.| 13:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Građani Srbije vode računa o svojoj imovini - Osigurava se sve od papagaja do direktora

Osiguranje i za "pogodak iz prve" (Foto: Bohbeh/shutterstock.com)
Sve što imate, a padne vam na pamet da možete da oštetite i da zbog toga pretrpite štetu, možete da osigurate od rizika.

Tako su pojedini građani osigurali čak i šahte od krađe u svojim dvorištima, a što i ne treba da čudi, pošto su oni posebna "poslastica" za lopove. Krajem prošle godine za jedan dan bilo je ukradeno čak 20 šahtova sa autoputa Ljig Preljina, a opasnost da upadnete u rupu svakodnevno vreba širom Srbije. Od krađe golubari osiguravaju golubove, a pčelari od trovanja - pčele.

Neki imaju sklopljene polise za pokriće svih rizika za oštećenje firmiranih tašni i odeće koje rentiraju, a kako bi zaštitili svoj biznis. I jedan poznati sportista se osigurao od gubitka prihoda zbog prekida profesionalnog bavljenja sportom. Što je sigurno, sigurno je.

- Imali smo zahteve za osiguranjem demontera mina, a osiguranje kliničkih ispitivanja je takođe postalo često, kao i osiguranje direktora i rukovodilaca od odgovornosti - kažu u Dunav osiguranju.

Ono što već spada u klasična osiguranja jeste osiguranje muzičkih instrumenata, raritetnih knjiga i umetničkih slika, kao i bespilotnih letelica. Standard je postalo i zaštita od gubitka posla, ali nju mogu da ugovore samo korisnici kredita. U tom slučaju osiguravač isplaćuje rate jer je ostao bez posla, i to samo do ugovorenog broja rata.

Na visoke sume osiguranja Dunav je imao i za činčile, nojeve, kao i životinje u zoološkim vrtovima - tigrove, pume, žirafe, kamilu, pa čak i papagaje.

Pre nekoliko godina Generali Osiguranje Srbija je imalo zahtev za osiguranje zmija i krokodila od uginuća, a pre deceniju osigurali su imovinu nekoliko domaćinstava za vreme aktivnosti na uklanjanju neeksplodirane bombe iz drugog svetskog rata iz zajedničkog dvorišta.

Strane muzičke zvezde koje gostuju u Srbiji veoma često osiguravaju muzičke manifestacije od rizika otkazivanja i odgovornosti organizatora.

Bilo je i slučajeva osiguranja oldtajmera iz Titove kolekcije, ali i zaštite kompanije koja je htela da uruči specijalnu nagradu automobil u slučaju da igrač golfa amater iz prve ubaci lopticu. Taj klijent je želeo da osigura svoj rizik od "pogotka iz prve". I na kraju, oprez nije bio potreban, jer niko od takmičara to nije uspeo da učini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.