NavMenu

Mašine za dekarbonizaciju motora - Hydrogen Technologies razvio jedinstvenu tehnologiju za uklanjanje gareži iz motora i izduvnih sistema vozila

Izvor: eKapija Utorak, 13.06.2017. 06:53
Komentari
Podeli
Garež predstavlja talog nesagorelih čestica ugljenika usled sagorevanja goriva u motoru, pa su iskustvo i testovi pokazali da je motor sa manje taloga gareži daleko efikasniji, odnosno da je u samom procesu sagorevanja iskorišćenost goriva veća i da direktno utiče na smanjenje štetnih izduvnih gasova, veću snagu i obrtni momenat, bolje podmazivanje sklopova, smanjenje potrošnje goriva itd.

Beogradska kompanija Hydrogen Technologies razvila je i plasirala na tržište jedinstvenu tehnologiju za uklanjanje gareži iz motora i izduvnih sistema vozila. Mašine rade na principu primene velike količine HHO gasa (vodonik i kiseonik), koji se dobija elektrohemijskim procesom elektrolize vode, kao osnovnog "energenta" za čišćenje motora.

Za te potrebe napravljena je i mašina u kojoj je, pored elektro-energetskih sklopova, koji su takođe produkt domaće firme, i generator HHO gasa velikog kapaciteta - jedinstven u svetu po tehničkim karakteristikama energetske efikasnosti. Mašina za prečišćavanje motora našla je već svoje mesto u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Makedonij i Danskoj, a u beogradskoj kompaniji najavljuju, u saradnji sa ino-partnerima, agresivniji nastup i promociju na postojećim i širenje na nova tržišta, a samim tim i povećanje kapaciteta proizvodnje.

Ideja za Dekarbonizaciju motora nastala je u nastojanju kompanije Hydrogen Technologies da se u kratkom vremenskom periodu (oko 30 minuta), sa većom količinom HHO gasa, ubrza proces čišćenja motora, te da se za kratko vreme dobiju navedeni efekti, koji su veoma bitni za ljudsku okolinu i za amortizaciju i troškove eksploatacije vozila.

Projekat Dekarbonizacija motora proistekao je iz dugogodišnjeg rada i istraživanja na polju upotrebe HHO gasa (vodonik i kiseonik), dobijenog elektro-hemijskim procesom poznatim kao elektroliza vode. Stručnjaci kompanije Hydrogen Technologies utvrdili su testiranjima da se nakon izvesnog perioda upotrebe HHO gasa, kao dodatka smeši fosilnog goriva i vazduha u SUS motorima, motor čisti od čestica nataložene gareži na delovima i sklopovima motora. Upravo kod vozila, kojih je preko 1.000, u koja su instalirani njihovi sistemi "Vodonik Generator", zabeleženi su upravo gorenavedeni rezultati.

Primenom ove tehnologije značajno se utiče na smanjenje štetnih izduvnih gasova, a motori nakon 30-45 minuta tretmana manje prljaju sve ostale sklopove, što im produžava radni vek, primetno mirnije rade, snaga je veća, a ogroman procenat vozila ima i zabeleženu manju potrošnju goriva. Ukratko, vraća performanse motora na skoro fabričke.

Inovativna tehnologija koju je razvio Hydrogen Technologies je specifično tehničko rešenje ćelije za elektrolizu vode, sa izuzetno dobrom energetskom efikasnošću, što omogućava dobijanje kvalitetnog HHO gasa, veliki broj ponovljenih procesa u toku jednog dana, kao i izuzetnu dugotrajnost ćelije.

Kako VODONIK uklanja čestice GAREŽI u motoru?

Kada vodonik (H2) dospe u kompresioni prostor motora, benzin ili dizel, temperatura u motoru izaziva da se molekuli vodonika (H2) "pocepaju" na protone vodonika (2H+). Aktivni H+ reaguje sa ugljenikom (C), talogom i oksidnim supstancama u motoru. Ugljenik i talog se hemijski transformišu u ugljovodonik (HC) u gasovitom stanju i izbacuju se iz motora kroz izduvni sistem.

Dovoljno je da mašina radi 30 minuta, a merenjem već pola sata nakon dekarbonizacije kod dizela se beleži smanjenje štetnih izdunih gasova, odnosno čestica gareži (PM) za 50-93%, čemu se u svetu pridaje velika važnost budući da su čestice gareži izuzetno kancerogene. Kod benzinskih motora velika smanjenja su na koncentraciji ugljen-dioksida (CO2), ugljen monoksida (CO), azotnih oksida (NOx) i ugljovodonicima (CH).

Pored ćelije za elektrolizu, inženjeri kompanije Hydrogen Technologies razvili su i PLC (programsko-logički kontroler), odnosno elektronsku upravljačku jedinicu za potrebe mašine, kao i daljinsku kontrolu i upravljanje mašinom, sa integrisanim GPRS modulom za praćenje lokacije mašine, gde god da se ona nalazi. To znači da se od svake mašine, bez obzira na to gde radi, mogu dobiti informacije o njenoj poziciji, koliko je korišćena, koliko je motora očišćeno, da li je sipana voda, oglasiće se alarmi ukoliko nešto nije u redu i sl... Uz to, kupovinom mašine korisnik dobija i uslugu održavanja u roku od 3 godine, sa eventualnim servisnim intervencijama u roku od 72 sata.

Dosadašnji rezultati, odnosno povratne informacije od korisnika, pokazali su da, osim benefita za samo vozilo (bolji rad motora, manja potrošnja goriva, manja zaprljanost komponenti i sklopova koja smanjuje probleme i troškove održavanja vozila itd), dekarbonizacija ima izuzetno dobar efekat u promociji važnosti smanjenja uticaja na životnu sredinu. Tako se ujedno postiže povećanje ekološke svesti, smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu i direktna korist u smanjenju troškova za krajnjeg korisnika.

Sve dok se drastično ne poveća učešće vozila sa pogonom na alternativne i ekološki prihvatljivije izvore energije, ova tehnologija može imati izuzetno pozitivne efekte na uticaj benzinskih i dizel motora na životnu sredinu, što znači, kako sada stvari stoje, još veoma dugi niz godina, a srpska kompanija je jedna od onih koja trenutno postavlja standarde u svetu, kada je reč o ovoj tehnologiji.

Nagrade i priznanja

Za dostignuća iz ove oblasti, Hydrogen Technologies je dobio priznanja u vidu Srebrne medalje Nikole Tesle za inovacije, nagrada Privredne komore Beograd, drugo mesto na "Tesla" Rally u kategoriji Potrošnja goriva i izduvni gasovi, a poslednje priznanje u nizu je i finale nagrade za investiciju godine Aurea 2017.

Kompletan sadžaj Tematskog biltena: Kreiranje nove vrednosti - reciklaža, obnovljiva energija, ekologija možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.