NavMenu

Dodeljeni prvi sertifikati za razvoj zdravstvenog turizma - Srbija očekuje 100.000 medicinskih turista godišnje

Izvor: Beta/Tanjug Petak, 09.06.2017. 13:09
Komentari
Podeli
(Foto: zGel/shutterstock.com)
Prvoj grupi zdravstvenih ustanova i privatnih praksi koje su ispunile uslov za učešće u Projektu razvoja i promocije zdravstvenog turizma u Srbiji dodeljeni su u petak, 9. juna 2017. godne, prvi sertifikati.

Poziv za učešće u tom projektu Ministarstva zdravlja je objavljen prošle godine i stalno je otvoren, a do sada se prijavilo 130 zdravstvenih ustanova i privatnih praksi.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na dodeli sertifikata u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao da je potencijal zdravstvenog turizma u Srbiji prepoznat pre više godina, ali da do sada nije bilo konkretnih koraka u njegovom ostvarivanju.

- Procene su da godišnje 203 miliona Evropljana na putovanja iz zdravstvenih razloga potroši oko 115 mlrd EUR, Srbija sigurno ima mogućnosti da bude deo tih procesa - istakao je Lončar. On je dodao da se za početak promovišu stomatološke i usluge plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije.

Navodeći da je poziv stalno otvoren, ministar je istakao da su uručeni sertifikati prvoj grupi ustanova koje su zadovoljile postavljene kriterijume.

- Znamo da imamo vrhunske stručnjake, znamo da možemo da pružimo usluge u skladu sa svim svetskim standardima, znamo da su nam cene konkurentne i znamo da je Srbija dobar i srdačni domaćin. Zadatak Ministarstva zdravlja je da u vaše ime sve navedeno promoviše svuda u svetu, da kao krovni državni organ garantuje i podrži vaš rad - rekao je Lončar.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da se zdravstvenom turizmu pridaje sve veći značaj, ali i da su uslovi za njegov razvoj u Srbiji sve bolji.

- Ovi sertifikati koje država dodeljuje su svojevrsna preporuka pacijentima iz inostranstva da će dobiti kvalitetnu i efikasnu a ne samo jeftiniju uslugu, što je važan prvi korak za razvoj te vrste turizma - istakao je Čadež.

On je dodao da Srbija ima dve neiskorišćene šanse za razvoj zdravstvenog turizma, a to su banjski turizam i regionalno povezivanje, kako bi se na taj način privlačili turisti iz drugih krajeva sveta.

Čadež je istakao i da Srbiju danas posećuju pacijenti iz Švajcarske, Nemačke, Austrije, Belgije, Švedske, Kanade i Australije, uglavnom i većinom naši ljudi iz dijaspore, mada je sve više i stranaca. Tako je, prema njegovim rečima, procene iz Ministarstva zdravlja da bi Srbija godišnje mogla da privuče i do 100.000 zdravstvenih turista.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.