NavMenu

Slovenija zaustavila privatizaciju NLB banke

Izvor: RTCG Petak, 09.06.2017. 12:57
Komentari
Podeli
(Foto: PureSolution/shutterstock.com)
Slovenačka vlada zaustavila je privatizaciju Nove ljubljanske banke (NLB) uz ocenu da cena, koja bi se u ovom trenutku mogla postići od potencijalnih investitora, nije zadovoljavajuća.

- Vlada je na sednici donela zaključak da nije saglasna s minimalnom cenom deonice NLB-a u visini od 55 EUR i rasponom cene od 55 do 71 EUR za deonicu - navodi se u saopštenju Vlade premijera Mire Cerara.

Nakon što Slovenački državni holding (SDH) koji formalno upravlja državnom imovinom i vodi postupke privatizacije, o tome nije mogao da donese konačnu odluku, o rasponu cene koju bi mogli da ponude ulagači morala je da se izjasni Vlada Slovenije.

Procenu cene koja bi se u sadašnjem trenutku mogla postići na tržištu i raspon cene koju bi mogli dati potencijalni ulagači vladi su dali SDH i nemačka Deutsche bank, glavni konsultant i agent u postupku privatizacije NLB-a.

Osim cene, prema tumačenju slovenačke vlade, potencijalnu prepreku za privatizaciju predstavlja nerešeno pitanje tzv. prenesene stare devizne štednje NLB-a u Hrvatskoj, zbog čega protiv NLB-a pred hrvatskim sudovima teku tužbe koje su uložile Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb.

One po ovlašćenju hrvatske vlade tuže Ljubljansku banku za povrat novca koji su hrvatskim štedišama NLB-a isplatile hrvatske banke, jer NLB sve do presude Evropskog suda za ljudska prava pitanje stare štednje nije smatrala bilateralnim problemom i dugom, govoreći da je to stvar sukcesijskih pregovora.

Slovenački mediji najavljuju da će vlada u pregovorima s Evropskom komisijom sada pokušati da produži rokove prodaje tri četvrtine državnog udela u najvećoj slovenačkoj banci.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.