Izvor: Tanjug | Petak, 09.06.2017.| 09:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Završeno prvo tromesečje u programu prekvalifikacije u IT sektoru

Ilustracija (Foto: Ahmet Misirligul/shutterstock.com)
Prvo tromesečje u programu prekvalifikacija u IT sektoru, čiji je cilj povećanje broja junior programera na tržištu, kako bi se nadomestili nedostajući kadrovi u toj oblasti, uspešno je završeno.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je krajem aprila počelo realizaciju pilot programa prekvalifikacije u IT sektoru, sa ciljem zapošljavanja najboljih 100 kandidata koji uspešno završe obuke koje su organizovane u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Tako je obuka u Beogradu organizovana za 50 polaznika, dok u Nišu i Novom Sadu obuku pohađa po 25 polaznika.

Jedno od mesta gde se obuka održava je i Fakultet organizacionih nauka gde se zajedno sa Breza softver inženjeringom podučava 25 polaznika za rad u programskom jeziku Jav". Vanredni profesor na Fakultetu organizacionih nauka na smeru Informacioni sistemi i tehnologija, Milica Vučković, koja je jedan od predavača, kaže da je zadovoljna polaznicima obuke koja se organizuje na FON-u, jer su pokazali motivisanost, interesovanje i želju da steknu znanje.

- Imam sve pohvale za ovu grupu - rekla je Vučković.

- Obuka je značajna i kada je prođu, polaznici će steći potrebna i dovoljna znanja da bi mogli da programiraju u Java programskom jezku i samostalno rešavaju probleme - rekla je Vučković.

Kako je rečeno, edukaciju za junior programere u IT sektoru karakteriše visok intenzitet i velika zainteresovanost polaznika, koji redovno pohađaju programe, pa tako više od 90% polaznika prisustvuje obukama.

Obuke traju četiri meseca, počev od kraja aprila, zaključno sa krajem avgusta, a jedan od osnovnih kriterijuma za ocenu uspešnosti pilot faze prekvalifikacija je brzina zapošljavanja ovih 100 kandidata. Ukoliko se ovaj pilot projekat pokaže kao uspešan, u glavnoj fazi projekta biće organizovane obuke za dodatnih 900 polaznika do kraja ove godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.