Izvor: Promo | Četvrtak, 08.06.2017.| 15:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prvi simpozijum minimalno invazivne kompletno endoskopske hirurgije kičme Jugoistočne Evrope

(Foto: wavebreakmedia/shutterstock.com)
Danas se diskus hernija i stenoza kičme mogu operisati kroz rez od svega nekoliko milimetara. Posle ovakve operacije pacijent istog dana ustaje iz kreveta, može da hoda i nema bolove. Već sutradan ide kući. Nakon tri-četiri dana vraća se svim uobičajenim aktivnostima. Deluje neverovatno, ali moderna hirurgija napredovala je toliko da je ovo moguće. Pri tomw, radi se u Srbiji.

Doduše, jedino mesto gde se kičma može operisati na ovakav način, stručno rečeno endoskopski, jeste Opšta bolnica Bel Medic, u kojoj radi dr sci. med. Marko Marković, jedini neurohirurg u Srbiji koji izvodi kompletno endoskopske operacije kičme i jedini internacionalni instruktor iz ove oblasti u Jugoistočnoj Evropi, navodi Bel Medic u saopštenju.

Zato je Opšta bolnica Bel Medic, u saradnji sa nemačkom kompanijom Riwospine i uz podršku Farmalogista, organizovala "Prvi simpozijum minimalno invazivne kompletno endoskopske hirurgije kičme Jugoistočne Evrope - inovativne tehnike i indikacije za operacije lumbalne, torakalne i cervikalne kičme", koji će se održati u petak, 9. juna, 2017. u Hotelu M, u Beogradu.

Reč je o stručnom skupu najvišeg ranga, sa najreferentnijim predavačima iz Nemačke, Turske i Srbije, na kome će se uživo prenositi operacije i tokom kog će biti omogućene interaktivne diskusije prisutnih sa hirurzima u sali.

- Nadamo se da će ovaj simpozijum doprineti razvoju minimalno invazivne hirurgije kičme u Srbiji i regionu. Neurohirurzi i ortopedi dobiće osnovno teorijsko znanje iz najnaprednije hirurške tehnike u operacijama kičme, kao i potpuni uvid u praktično izvođenje tih tehnika - ističe dr sci. med. Marko Marković, jedan od inicijatora ovog simpozijuma, koji će u Bel Medicu voditi edukativni centar za kompletno endoskopske operacije kičme.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.