Izvor: Novosti | Četvrtak, 08.06.2017.| 12:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Dijamant spreman za otkup uljarica - Zrenjaninska uljara dobro posluje uprkos krizi Agrokora

Ilustracija
Ilustracija (Foto: branislavpudar/shutterstock.com )
Industrija ulja Dijamant i ove godine biće jedan od najvećih otkupljivača uljarica u regionu, a za preuzimanje suncokreta i soje od skoro 400 dobavljača iz Banata i šire okoline obezbeđeno je dovoljno novca.

Garanciju da će najveća srpska uljara na vreme otkupiti i isplatiti sirovine za punu uposlenost kapaciteta do žetve 2018, najavio je prilikom posete Srbiji Ante Ramljak, privremeni upravnik Agrokora, kompanije koja je većinski vlasnik Dijamanta. Posrnuli hrvatski koncern, zbog čijih finansijskih dubioza strepi region, ali i srpske fabrike u njegovom sastavu, zasad ne dovodi u pitanje rad i razvoj uljare u gradu na Begeju.

Naprotiv, zbog iskazanih dobrih finansijskih rezultata u 2016, Nadzorni odbor Dijamanta predložio je akcionarima da se ne ide na raspodelu ostvarene neto dobiti u prošloj godini od 686,9 miliona dinara, već da se ona usmeri u razvoj.

- Preduzeću su potrebna sredstva za programe investicionog razvoja i unapređenje proizvodnje. A sve s ciljem poboljšanja pozicija na domaćem i stranom tržištu, obezbeđenja kontinuiteta u procesu proizvodnje - ističe se u odluci NO, koja će se naći na sednici Skupštine akcionara Dijamanta zakazanoj za 29. jun.

Ova sednica, na neki način, treba da ozvaniči novu politiku Agrokora, tačnije njegovog privremenog upravnika Ramljaka, prema zrenjaninskoj uljari, koja je zajedno sa Frikomom najzdraviji deo koncerna u Srbiji. Ramljak je, naime, predložio smenu čelnih ljudi NO Dijamanta - predsednice Ljerke Puljić i Tomislava Lučića, koji su slovili za najpoverljivije saradnike Ivice Todorića. Umesto njih, za nove ljude u NO predloženi su Teo Vujčić i Vladimir Bošnjak.

Neslužbeno se iznosi da je reč o kadrovima iz "drugog Todorićevog ešelona". Vujčić se kratko vreme već nalazio na čelu Dijamanta. Prethodno je upravljao zagrebačkom uljarom Zvijezda i bio generalni direktor hrvatskog Konzuma. Bošnjak je odnedavno i član nadzornog odbora slovenačkog Mercatora.

- Nije teško pretpostaviti da će ovi iskusni menadžeri Dijamant usmeravati u pravcu koji odaberu Ramljak i hrvatska vlada. Nama je najvažnije da fabrika opstane i posluje, da se ne ugrozi 450 radnih mesta - ističu u gradskoj upravi Zrenjanina, dok u uljari očekuju korenite kadrovske promene nakon Skupštine akcionara i izbora novog nadzornog odbora.

(Ras)prodaja


Zbog teškoća u poslovanju, Agrokor je već 2015. svoje zavisno preduzeće Dijamant - Agrar u Zrenjaninu (sa skoro 4.500 hektara oranica) prodao kompaniji Matijević za 889 miliona dinara. Prema izveštaju o radu u 2016, u ovom poslu knjižen je gubitak od preko 335 miliona dinara. Zbog finansijskih teškoća Agrokora uljara je lane bila primorana da za 35 mil EUR proda maltene polovinu svojih zaliha suncokreta (97.000 tona).

Potraživanja

U odnosu na 2015. kada je iznosio 42,9%, procent zaduženosti Dijamanta u 2016. smanjen je na 26,8, što je pokazatelj uspešnosti poslovanja - ističe nezavisni revizor povodom konsolidovanog izveštaja o radu kompanije za prošlu godinu. Istovremeno, uljara od Agrokorovih firmi u Srbiji potražuje približno 80 mil EUR - 12 miliona samo od društva za informacione tehnologije Kron d.o.o. iz Novog Beograda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.