NavMenu

Rumunski Teraplast kupio leskovačku fabriku Interlemind - U razvoj proizvodnje biće uloženo 11 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.06.2017. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: archerix/shutterstock.com)
Rumunski proizvođač plastičnih proizvoda Teraplast saopštio je u sredu (7. juna 2017. godine) da je kupio srpsku fabriku Interlemind, proizvođača sendvič panela, za 4,3 mil EUR.

Kako je navedeno na sajtu rumunskog Teraplasta, ove godine će u Srbiji biti uloženo 11 mil EUR, što je iznos koji uključuje nabavku postrojenja, investiciju u razvoj (2,7 mil EUR) i obrtni kapital (4 mil EUR).

Kupljena kompanija ima kapacitet proizvodnje sličan onome u podružnici rumunske kompanije, TeraSteel, tačnije 2,2 miliona m2 godišnje, kao i istu opremu. Fabrika sendvič-panela u Srbiji uglavnom će snabdevati domaće tržište, Bugarsku, Makedoniju, Bosnu, Hrvatsku i Crnu Goru, ali i sekundarna tržišta poput Mađarske, južne Rumunije i severne Grčke.

- Po našim procenama, ta tržišta imaju potencijal of 9,6 miliona m2 u 2017. Tržište panela u Srbiji procenjuje se na 2,3 miliona m2, od čega domaća proizvodnja predstavlja 20%, dok se ostatak sastoji od uvoza. Poređenja radi, u Rumuniji domaća proizvodnja čini otprilike 80% celokupnog tržišta, a mi imamo 9 fabrika za proizvodnju sendvič-panela. TeraSteel na inostranim tržištima proda oko 33% proizvodnje u Rumuniji - navedeno je u saopštenju Teraplasta.

Akvizicija u Srbiji predstavlja deo strategije Teraplast grupe ka uvećanju prodaje i profita. TeraSteel izvozi u Srbiju, Bugarsku, Crnu Goru i Sloveniju od pre oko dve godine, a sa leskovačkom fabrikom namera je da eksponencijalno poveća prodaju na Balkanu, dodaje se.

- Uvereni smo da Teraplast grupa može da da primer rumunskim kompanijama, koje do sada nisu imale hrabrosti, ili nisu bile ohrabrivane, da otvaraju fabrike na stranim tržištima. S druge strane, kompanije iz Poljske, Rusije ili Mađarske otvorile su fabrike u Rumuniji i veoma su aktivne u građevinarstvu. Nakon dve ovogodišnje akvizicije, Teraplast grupa će u 2018. moći da iskoristi sve proizvodne kapacitete fabrike lima srednje veličine, preciznije, više od 70.000 tona, u vrednosti većoj od 55 mil EUR - rekao je Dorel Goia, predsednik izvršnog odbora Teraplasta.


Teraplast grupa uljučuje kompaniju Teraplast (cevi, smese i PVC), podružnicu TeraSteel (sendvič-paneli i varene konstrukcije), podružnicu TeraGlass (PVC prozori i vrata), podružnicu Teraplast Logistics (koja je od juna 2016. zadužena za logističke aktivnosti Teraplast grupe) i Politub (polietilenske cevi).

Rumunska kompanija očekuje konsolidovani promet od 434,6 miliona leja (oko 94 mil EUR) i neto dobit od 38,1 miliona leja u 2017. U prvom tromjesečju 2017, Teraplast je ima promet od 66,5 miliona leja i neto dobit od 1,6 miliona leja, dodaje se u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.