NavMenu

Kineske investicije u Jugoistočnoj Evropi dostigle rekordne rezultate

Izvor: eKapija Sreda, 07.06.2017. 19:41
Komentari
Podeli
(Foto: crystal51/shutterstock.com)
Kineske investicije u regionu su od početka godine dostigle rast od 5,6% kroz manji broj većih projekata. Prosečna vrednost projekta se povećala na 106,4 mil EUR u 2017. godini u poređenju sa 70,9 mil EUR za isti period 2016, podaci su izneti na Mergermarket Balkanskom forumu koji je održan u Beogradu.

Tokom 2016. godine kineske investicije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi dostigle su rekordne rezultate kroz 15 projekata vrednih 1,3 mlrd EUR, saopštio je KPMG.

- Region Centralno-istočne i Jugoistočne Evrope oseća jače aktivnosti u poslednje vreme sa 528 projekata vrednih 34,5 mlrd EUR u 2016. godini. Posebno se ističe aktivnost Private Equity fondova, a Mergemarket je naveo da je vrednost projekata za region tokom 2016. godine od 8,5 mlrd EUR, do sada najveća vrednost. Brzina ugovaranja projekata i dalje je snažna kako teče 2017. godina, i predviđamo dalja investiranja - dodao je Edward Keller, Partner u Dentons global M&A i Grupi za Private Equity investicije.

Private Equity investicije su takođe dostigle rekordne rezultate tokom 2016. Pokazatelji za 2017. godinu i dalje su tu sa 32 akvizicije vredne najavljenih 2,3 mlrd EUR.

- Makroekonomski trendovi u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi su skoro svi pozitivni, sa pojedinim pozitivnim pokazateljima koje nismo videli duže vreme. Interesi investitora su visoki i transakcije se odigravaju kroz različite sektore. Ovo je pravo vreme da razmišljamo i govorimo o regionu - ocenio je Džejms Tornli (James Thornley), Senior partner u KPMG-u Srbija.

- Uzimajući u obzir povećano interesovanje Kine za Centralno-istočni region, portfolio velikih kineskih infrastrukturnih i razvojnih projekata, učešće u kapitalu i akvizicijama i rastućom trgovinom, očigledno je da se obim i dubina kineskog angažmana u Centralno-istočnoj Evropi postepeno povećava. Olakšana saradnja između Kine i Centralno-istočne Evrope omogućiće fizičko povezivanje i promovisaće ekonomsku integraciju između Kine i Centralno-istočne Evrope, a istovremeno i ekonomsku integraciju između samih zemalja Centralno-istočne Evrope, kao i sa Evropskom unijom - izjavio je Boris Milošević, Direktor za savetodavne usluge u KPMG-u Srbija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.