Izvor: eKapija | Sreda, 07.06.2017.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vinarija Kovačević planira gradnju novog vinskog podruma na 7.000 m2 - U razvoj turizma i vinarstva ulažu više od 5 mil EUR

(Foto: Yulia Davidovich/shutterstock.com)
Ugledna iriška porodica Kovačević svoju vinsku priču gradi već čitav vek. Tri generacije Kovačevića, na obroncima Fruške gore, od proizvodnje "pića bogova" napravile su pravu umetnost. Danas su poneli i prestižnu nagradu Blic preduzetnik 2016 godine, a najavljuju veliku investiciju - gradnju objekta od 7.000 m2, gde će uz vinski podrum biti show room, restoran... Proširenje kapaciteta omogućiće im da na jednom mestu spoje sve - od proizvodnje do turizma, kažu u Vinariji Kovačević.

Miroslav Kovačević, vlasnik Vinarije Kovačević, primio je danas priznanje za Blic preduzetnika 2016, na svečanosti u Beogradu. U pitanju je nagrada koju zajednički dodeljuju dnevni list Blic i Societe Generale banka, a pobedniku je pripalo i 20.000 EUR.

U razgovoru za eKapiju, Miroslav Kovačević kaže da su pripreme za nove investicije uveliko u toku.

- Tokom 2017. godine, trebalo bi da bude završeno projektovanje novog objekta, dok bi izgradnja mogla da krene već naredne - kaže naš sagovornik.

Za projektovanje enterijera je zadužen čuveni ahitekta Vlada Gugl, te se očekuje da će novi vinski podrum i svojim izgledom pleniti pažnju. U Vinskoj kući Kovačević, gde se uz vrhunska vina uživa i u odličnoj hrani, danas je teško naći slobodan sto, a novi restoran omogućiće Kovačevićima da ugoste još više posetilaca.

Naš sagovornik kaže da bi vrednost investicije trebalo da bude između 5 i 10 mil EUR, a svi detalji biće poznati kada i projekat bude spreman.

Osim ovog posla, namera im je da ulažu i u turizam u prirodi, te da grade i kamp naselje u samom vinogradu.

- To je manja investicija, čiju realizaciju takođe očekujemo uskoro. Ista je situacija kao i sa vinskim podrumom, trebalo bi da projekat bude gotov do kraja 2017, te da 2018. počnu radovi - veli Kovačević.

Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)
Stoljetna tradicija

Prva iskustva porodice Kovačević u gajenju vinove loze i proizvodnji vina datiraju sa početka prošlog veka. Kao kruna tradicije, 2000. godine počela je izgradnja nove vinarije, koja danas obezbeđuje sve uslove za proizvodnju vrhunskih vina. Nova vinarija izgrađena je 2001, a tada ju je i preuzeo Miroslav Kovačević, treća generacija vinara u porodici. Potražnja ih je podstakla da prošire kapacitete, te su pre četiri godine kupili stari Iriški podrum, građevinu iz 1930. godine. Zadržali su autentičnost, ali i uveli moderne tehnologije.

Od male porodične vinarije, Kovačevići su danas stigli su do mesta među liderima u Srbiji.

Njihova vina potiču od grožđa iz porodičnih vinograda u Irigu, drugih delova fruškogorskog vinogorja, te šireg sremskog regiona. Počeli su sa 10.000 litara godišnje, a prošle godine su proizveli milion litara. Neka od njihovih nadaleko poznatih boca su Aurelius, Bermet (crveni i beli), Rajnski rizling, Chardonnay Kovačević, Rosetto, tri vrste Orfelina (crveni, roze i beli), Penušavo vino Kovačević...

Trude se, kaže naš sagovornik, da vina približe svima, pa proizvode i šire dostupne brendove, ali i posebne serije, koje prodaju u limitiranim količinama. U vinima sa fruškogorskih padina uživali su tako i mnogi svetski državnici - Vladimir Putin, princ Čarls, Angela Merkel...

Kako kaže, iako je sve više vinarija u Srbiji, pravi proizvođači i vinoljupci to ne doživljavaju kao konkurenciju. Vinska kultura podrazumeva da se stalno isprobavaju nova vina u ponudi i uvek ima prostora za novo. I sami su, dodaje Kovačević, stalno u procesu kreiranja nekih novih brendova. Svi oni, neprekidno beleže rast.

(Foto: JirkaBursik/shutterstock.com)
Oko 20% proizvodnje Vinarije Kovačević ide iz Iriga u izvoz. Prodaju u zeljama regiona i širom Evrope, a njihova vina stigla su čak i do SAD i Australije... Miroslav Kovačević u razgovoru za eKapiju podseća i da imaju ambiciozne izvozne planove za naredni period.

- Pregovara se oko izvoza u Rusiju i Kinu - kaže.

U ovoj kompaniji zaposleno je skoro 50 radnika. Miroslav Kovačević, otac petoro dece, ne propušta da istakne kako su porodica, tradicija i timski rad osnova uspešnog posla. Kaže da ogroman deo njihovog uspeha leži u činjenici da vinariju ne doživljavaju kao posao, već kao zadovoljstvo.

- To je najvažnije i ono što dovodi do uspeha, jer jedan čovek ne može sam napraviti uspeh - rekao je vlasnik Miroslav Kovačević.

Preduzetnik godine

Vinarija Kovačević ponela je titulu Blic preduzetnika 2016 godine u konkurenciji više od 440 prijavljenih privrednika. U žiriju koji je odabrao pobednika, bili su predstavnici Ministarstva finansija na čelu sa ministrom Dušanom Vujovićem, Ministarstva privrede na čelu sa ministrom Goranom Kneževićem, Nacionalne službe za zapošljavanje, Asocijacije menadžera i Societe Generale banke.

Na konkurs su do marta mogla da se prijave preduzeća koja su profitabilna, beleže rast prihoda i imaju do 50 zaposlenih. Priznanje je Kovačeviću uručila predsednica IO Societe Generale banke Marija Ruseva.

M.M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.