Izvor: Tanjug | Sreda, 07.06.2017.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kinezi grade toplodalekovod od Obrenovca do Novog Beograda - Početak radova najverovatnije u 2018, vrednost projekta 200 mil EUR

(Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)
Memorandum o razumevanju za projekat izgradnje toplodalekovoda Obrenovac - Novi Beograd potpisan je sa kompanijom Power Construction Corporation of China. Projekat bi koštao oko 200 mil EUR, a nakon izgradnje toplodalekovoda, dugog 28 kilometara, bilo bi obezbeđeno smanjenje uvoza gasa i otvorena mogućnost da Beograđani imaju jeftinije grejanje.

Sporazum su potpisali ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, predstavnik kineske kompanije Jang Fan, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, v.d. direktor EPS-a Milorad Grčić i direktor Beogradskih elektrana Goran Aleksić.

Memorandum o razumevanju je krovni sporazum, sledi usaglašavanje konkretnih detalja, a ministar Antić se nada se da će to biti gotovo do kraja godine kako bi naredne usledio početak radova, a ceo projekat bio gotov do 2020. godine.

Ministar Antić rekao je da je ovo veliki dan za Beograd, te da će realizacijom ovog projekta biti ostvaren višedecenijski san o povezivanju obrenovačkog TENT-a i toplane Novi Beograd. On je podsetio da je izgradnja toplodalekovoda započela 1995. godine, da su postavljene i cevi, ali da je nakon 2000. godine, projekat stopiran.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da će izgradnja toplodalekovoda omogućiti da se topla voda koja se sada izliva iz TENT-a u Savu, iskoristi, čime se postižu znatne uštede i smanjuje zagađenje reke. On je naveo i da Beogradske elektrane godišnje uvezu gas u vrednosti od 140 mil EUR.

- S obzirom da se ovim projektom supstituiše trećina uvoza, što je nešto više od 40 mil EUR, projekat vredan 200 mil EUR, bio bi isplaćen za 5-6 godina - rekao je Mali i podsetio da je Plan detaljne regulacije za to područje već usvojen.

Detalji saradnje biće ugovoreni, ali se očekuje da kineske firme budu izvođači i projektanti, dok bi realizaciju finansirala kineska vlada.

- Razgovaraćemo sa Kinezima da projekat bude komercijalan - rekao je Mali i dodao da kineske kompanije imaju stav da sve što mogu rade zajedno sa srpskim kompanijama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.