Izvor: eKapija | Utorak, 06.06.2017.| 17:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zaključena prva transakcija dinarskim obveznicama EBRD-a vredna 60 miliona dinara

(Foto: Nonwarit/shutterstock.co)
Prva transakcija dinarskim obveznicama Evropske banke za obnovu i razvoj zaključena je u ponedeljak, 5. juna 2017. godine, na Beogradskoj berzi.

Vrednost transakcije je iznosila 60 miliona dinara i u velikoj meri je doprinela obimu dnevnog prometa koji je iznosio 68,3 miliona dinara.

Inače, dinarske obveznice EBRD-a su izdate javnom ponudom, a registrovane su u decembru 2016. i predstavljaju prve obveznice jedne nadnacionalne institucije na našem tržištu.

Ulogu pokrovitelja za prvo izdanje obveznica na tržištu Republike Srbije, EBRD je poverio Raiffeisen banci.

Standard nadnacionalnih institucija je da pri izdavanju obveznica koriste usluge pokrovitelja emisije, odnosno lokalnog učesnika na tržištu po njihovom izboru, koji ih vodi kroz proces javne ponude i registracije obveznica, a takođe i garantuje otkup celokupne emisije u slučaju nedovoljne tražnje na tržištu.

Izdavanje obveznica u domaćoj valuti i prva transakcija njima za naše tržište u mnogo čemu predstavljaju istorijski događaj, a njihov prvenstveni cilj je povećanje dinarizacije finansijskog sistema u Srbiji, ali i podsticaj intenzivnijem kreditiranju u dinarima, saopštila je Raiffeisen banka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.