NavMenu

Poveriocima Agroživa samo mrvice - Potraživanja 1,6 milijardi, imovina vredna svega 122 miliona dinara

Izvor: Novosti Utorak, 06.06.2017. 15:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bukhanovskyy/shutterstock.com)Ilustracija
Privredni sud u Zrenjaninu je za 7. jul zakazao ročište da bi se utvrdila naknadno prijavljena potraživanja od kompanije za preradu živinskog mesa Agroživ, iz Žitišta, koja se posle stečaja, septembra 2016, odmah našla u bankrotu i sada preostaje samo pokušaj da se dugovi namire (ras)prodajom njene imovine.

Prema prvobitno prihvaćenoj listi stečajne upravnice Dragice Arsić, čak 1.187 poverilaca ostvarilo je pravo na ukupno potraživanje od 1,6 milijardi dinara. Međutim, od ovog iznosa je samo 122 miliona obezbeđeno hipotekama, uglavnom, na nepokretnostima, a to su pogoni klanice u Žitištu.

To znači da će većina poverilaca, među kojima je i nekoliko stotina bivših radnika, ostati "kratkih rukava", čak neće moći da naplate ni simbolične iznose od onoga što nekadašnji žitištanski gigant duguje!

Lista novoprijavljenih poverilaca, koju će sud razmatrati na ročištu 7. jula, još više će uvećati broj onih koji ostvaruju pravo na papiru. Jer, u praksi više nemaju šta da uzmu od davno "očerupane" kompanije.

Zanimljivo je istaći da tačna dubioza Agroživa nikada nije utvrđena. Srbijagas je posrnulu kompaniju kupio 2010. za 11,5 mil EUR. Kao njen stoprocentni vlasnik, pokušao je tada izvuče iz stečaja, ali to nije dalo rezultate. Već u 2011. firma je imala gubitak od 1,3 milijarde dinara, dok je u 2012. zabeležen minus od 1,6 milijardi. U 2013. novi dug iznosio je 2 milijarde dinara. Kako je kompanija zaustavila pogone u 2014. i 2015. ukupna suma blokade računa u 2016, uoči proglašenja stečaja, popeo se na bezmalo 4 milijarde dinara.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavljivao je investicije u Žitištu, proširenje klanice i dovođenje strateškog partnera. Umesto "prepakivanja" preduzeća i uspešne privatizacije, sve se završilo, nažalost, stečajem, a sam Bajatović priznao je da je eksperiment sa Agroživom koštao Srbijagas preko 30 mil EUR! Štetu je pretrpela i opština Žitište, kojoj je klanica bila nada da će napustiti društvo nerazvijenih.

(Foto: HLPhoto/shutterstock.com)
U Žitištu i njegovim naseljenim mestima nema značajnijih industrijskih kapaciteta. Predsednik opštine Mitar Vučurević ističe da bi mnogo značilo da klanica ponovo proradi. U tom smislu ohrabruje da nekoliko privatnih živinarskih preduzeća pokazuje želju za obnovom proizvodnje. Taj proces, svakako, može da ubrza okončanje stečaja u Privrednom sudu u Zrenjaninu, gde predstoji novo nadmudrivanje sa poveriocima.


Suđenje Živanovići

U višem sudu u Zrenjaninu od 2008. traje suđenje Miroslavu Živanovu (66), iz Pančeva, bivšem vlasniku Agroživa, i dvadesetorici njegovih saradnika, zbog zloupotrebe "teške" preko 1,5 milijardi dinara. Još se izvode dokazi, a odbrana okrivljenih tvrdi da je proces iskonstruisan i da je do kraha kompanije 2008. došlo zbog političkih obračuna.

Radnici zbrinuti

Kako je Srbijagas vlasništvo nad Agroživom 2016. preneo na državu, stekli su se uslovi da socijalni program bude uspešno sproveden i zbrinuto je svih 350 radnika. U preduzeću je, svojevremeno, bilo zaposleno i do 1.500 radnika, a nije tajna da se radilo o političkom zapošljavanju i "kupovini" glasova za izbore.

Stečaj do stečaja

Sa Agroživom u opštini nemaju sreće još od puštanja u rad 1985, a nekoliko stečaja klanice desetkovalo je živinarstvo. Od rentabilne i perspektivne delatnosti, ostalo je par većih farmera, koji ne odustaju od uzgoja pilića.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.