NavMenu

Samo kooperative i zadruge oživljavaju poljoprivredu u Srbiji - Bez ukrupnjavanja domaći proizvođači neće opstati na tržištu

Izvor: N1 Ponedeljak, 05.06.2017. 17:20
Komentari
Podeli
(Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)
Bez ukrupnjavanja male povrtarske proizvodnje u kooperative po uzoru na holandska i nemačka iskustva, i bez oživljavanja modernih zadruga proizvodnje voća i povrća u Srbiji uskoro neće biti, upozorava Ratko Vukićević, predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije voćara i povrtara Plodovi Srbije.

- Mali proizvođač, na maloj površini s malom proizvodnjom nema način da opstane. Jedini način je kooperativa. Mora se osvojiti pozicija na tržištu, a to ne mogu mali proizvođači. Država treba da im kaže da ne mogu tako opstati na tržištu. Odavno su kooperative nosioci svega, i samo tako mali mogu da opstanu - navodi on.

Proizvođači moraju da se obrazuju i da im se kaže da ne mogu opstati ako su mali i usitnjeni i, što je vrlo bitno, nema dovoljno znanja ni iskustva oko organizovanja u kooperative, pa bi zato trebalo angažovati stručnjake iz inostranstva, dobro im platiti da pomognu u utemeljenju kooperativa.

Kao veliki problem on vidi uvoz ranog voća i povrća iz susednih zemalja, Makedonije, Albanije, Crne Gore po dampinškim cenama, tj. po cenama nižim od cene proizvodnje.

- Mali proizvođači i kad prodaju jesu na ivici, na nuli ili u minusu. Tu se javlja i problem uvoza robe po cenama ispod cene koštanja. Stalno tražimo da se zaštite naši proizvođači koji su izloženi oštroj konkurenciji iz EU. Rano povrće iz Albanije, Makedonije i Crne Gore smanjuje cenu. To je vrlo često nelegalan uvoz, mi smo se otvorili prema Evropi, ali možemo da uvedemo prelevmane kad su dampinške cene. I dalje tražimo da se zaštitimo od dampinških cena jer i ovo malo proizvodnje što je ostalo biće brzo uništeno - kaže on.

Poljoprivredniku u Albaniji se isplati da proizvede jeftino zato što su tamo dobro organizovani, postoje otkupni centri i hladnjače, objašnjava Vukićević. Oni su veoma agresivni na tržištu i imaju velike podsticaje, a kada ima viška proizvoda prodaju i po niskim cenama da ne bi bacili.

Kao rešenje za situaciju Vukićević vidi pre svega primenu zakona o zadrugama.

- Zakon o zadrugama stajao je u fiokama sedam-osam godina. Mi sada ponovo pričamo da treba da revitalizujemo zadruge. Ali one ne mogu biti kao što su nekad bile, one moraju biti usko specijalizovane, kao što su holandske kooperative. Ne treba praviti biznis na ekonomskom groblju. Ne radimo ono suštinski važno, a to je napraviti proizvođača koji je velik, koji ima 100 hektara i koji je u kooperativi. Sve drugo je krečenje fasade. Bez toga, domaće proizvodnje neće biti - naglašava Vukićević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.