Izvor: eKapija | Ponedeljak, 05.06.2017.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Obeležen Dan zaštite životne sredine

Koliko štetnih posledica na naš eko-sistem ima samo jedna bačena folija od čokolade, kesa ili flaša, koliko meseci i godina je potrebno da se neki otpadni materijal raspadne, ali i na koji način možemo da učinimo da otpad ne zagađuje prirodu, imali su prilike da nauče mališani iz vrtića Mala sirena, ali i svi prisutni na edukativnoj predstavi koju su povodom Dana zaštite životne sredine danas (5. jun 2017. godine) zajedno organizovali Maxi supermarketi i Sekopak u beogradskom naselju Stepa Stepanović.

Svakog dana oko nas ima oko 1.000 tona ambalažnog otpada više nego što je bilo prethodnog, i ukoliko ne budemo pravovremeno reagovali i naučili da pravilno recikliramo otpad, postoji rizik da će naša planeta jednog dana biti pretrpana đubretom, naveo je Sekopak u saopštenju.

- Činjenica da smo u 2016. godini reciklirali blizu 10 hiljada tona otpada, što je 24 procenta više nego u prethodnoj, jasno pokazuje koliko aktivno radimo i doprinosimo na očuvanju zdrave životne sredine. Ali naš cilj se ne zaustavlja tu- naša kompanija uvek će se truditi da pomogne jačanju sveti o unapređenju i očuvanju kvaliteta životne sredine i potrebi upravljanja ambalažnim otpadom - rekla je Bojana Perić, menadžerka za zaštitu životne sredine u kompaniji Delhaize Srbija.

Organizovan proces upravljanja ambalažnim otpadom koji će doprineti zdravijem životu i okruženju svih nas, kao i kako da taj otpad ne završi u prirodi, već u pogonima za reciklažu, misija je Sekopaka već više od 10 godina.

- Sekopak je bio pionir u sistemu upravljanja ambalažnim otpadom davne 2006. godine. Danas, zahvaljujući partnerima i sakupljačkoj mreži Sekopak je u proteklih sedam godina prikupio i predao na reciklažu više od 240.000 tona ambalažnog otpada. Za 2016. godinu je cilj bio 44% i toliko je i reciklirano, ove godine Sekopak će predati na reciklažu preko 75.000 tona ambalažnog otpada i ići ka ispunjenju cilja za 2017. godinu od 50%. Do sada, Sekopak je sproveo bezbroj kampanja i akcija, koje su pokazale visoku spremnost građana da učestvuju i odvajaju otpad, što će nastaviti da radi u budućem periodu - navedeno je u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.