NavMenu

ETF pomaže modernizaciju poslovanja kompanija - Potpisan sporazum sa Privrednom komorom Srbije

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 05.06.2017. 11:03
Komentari
Podeli
(Foto: Konstantin Chagin/shutterstock.com)
Privreda komora Srbije (PKS) i Elektrotehnički fakultet Beograd (ETF) potpisali su danas (5. juna 2017. godine) Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, koji je podrška privredi za modernizaciju poslovanja.

Sporazum o saradnji PKS i ETF predviđa koncipiranje i razvoj poslovnih rešenja i usluga od koristi za PKS i njene članove, koja se mogu realizovati primenom informaciono-komunikacionih tehnologija, projektovanjem, razvojem, implementacijom, održavanjem informacionih sistema, baza podataka, mobilnih aplikacija, veb portala i drugih specifičnih softverskih rešenja.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da je cilj i zadatak PKS, kao poslovne asocijacije, da jača svest privrede o potrebi digitalne transformacije, da specijalno kreiranim alatima pruži podršku u poslu koji joj predstoji - prelasku na digitalne platforme i da je za to osposobi kroz edukaciju.

- Nema u Srbiji pozvanije institucije, obrazovno-naučno-istraživačke, od Elektrotehničkog fakulteta, sa kojim bismo taj prioritet hteli da realizujemo i sa kojim bismo radili na unapređenju informacionog sistema, i našeg i usluga za naše članice - smatra Čadež.

ETF je jednostavno pokazao koji kvalitet ima, istakao je Čadež i dodao da taj fakultet, uz mrežu svih ljudi u zemlji i inostranstvu, čini bazu znanja koja je neprikosnovena u ovom delu Evrope.

- Čini mi se da je privreda nedovoljno koristila ono što ETF može da ponudi i to moramo promeniti - rekao je predsednik PKS i ukazao da je za komoru pre svega bitno da se unaprede i prilagode privredi novi nastavni sadržaji, koji su joj zaista potrebni, kao i da se promovišu i primene naučno-istraživački rezultati.

Dekan ETF Zoran Jovanović rekao je da ceo svet dolazi do digitalne transformacije koja praktično menja privredu i društvo, da je ETF fakultet koji se tu našao u žiži i koji pokušava da pomogne s i privredi i društvu, da se brže razvijaju i da se prilagode promenama koje digitalizacija donosi. Sa druge strane, ETF ima ogromnu odgovornost da obezbedi dovoljno kadrova iz te oblasti, da bi privreda uopšte mogla da se razvija.

- Zaista se trudimo da preuzmemo svoj deo društvene odgovornosti. Ovo je jedan veliki korak, koji može da pomogne celoj privredi, kao i komori, koja koordinira posao njenog razvoja. Prosto, ideja je da znanje iz akademske sredine i iz te oblasti prenesemo i privredi i PKS - rekao je Jovanović.

On se nada da će iza tog sporazuma slediti veći broj konkretnih ugovora i dugoročna saradnja, koji će dovesti do toga da ETF doprinese razvoju društva i zemlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.