Izvor: Danas | Nedelja, 04.06.2017.| 11:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi vetropark do kraja 2018? - Za izgradnju u Srbiji zainteresovane kompanije iz Belgije, Izraela i SAD

Ilustracija
Nakon što je Vlada Srbije privatnim investitorima željnim da ulažu u obnovljive izvore energije omogućila dodatne povlastice, tri kompanije iz inostranstva su spremne da uskoro počnu sa izgradnjom velikih vetroparkova, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima u energetskom sektoru.

Iako iz Ministarstva rudarstva i energetike nije stigla potvrda da je to zaista tako, prema informacijama beogradskog lista radi se o kompanijama iz Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i Belgije koje su veoma zainteresovane da ulože u taj, inače unosni biznis. Naime, svi zainteresovani za izgradnju OIE u Srbiji mogu da računaju na podsticajne mere, prema kojima je Elektroprivreda Srbije (EPS) u obavezi da od tih proizvođača struju otkupljuje po daleko višim cenama od onih po kojima sam EPS proizvodi i prodaje struju na tržištu. Zbog toga su računi potrošača u Srbiji veći, jer EPS već sada kupuje struju od nekih proizvođača OIE.

Slobodan Ružić, nekadašnji pomoćnik ministra energetike kaže da su podsticajne mere koje je Vlada Srbije donela prošle godine dobre i korisne i da će omogućiti skoru izgradnju vetroparkova u našoj zemlji.

- Mi u ovom trenutku imamo dve ili tri već izgrađene vetro-turbine međutim njihova snaga je mala i ne prelazi deset megavata. Nakon što je država dala dodatne garancije investitorima, stvorila se realna mogućnost da izgradnja bar jednog velikog vetroparka počne od jeseni i da do kraja sledeće godine imamo u potpunosti izgrađeno i na distributivnu mrežu priključeno jedno takvo postrojenje snage 100 do 150 megavata. To bi bilo višestruko značajno za Srbiju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.