NavMenu

Kruševac se sprema za investitore - Počelo uređenje lokacije za komercijalne i privredne delatnosti

Izvor: RTS Nedelja, 04.06.2017. 15:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)Ilustracija
Kruševac je godinama nastojao da stvori uslove za dolazak investitora. Donošenjem Generalnog urbanističkog plana i rešavanjem imovinskopravnih odnosa, nedavno je počelo uređenje lokacije koja je predviđena za komercijalne i privredne delatnosti. Sredstva za infrastrukturne radove obezbeđena su iz budžeta Grada.

Tako, ledina na samom ulazu u Kruševac iz smera Kopaonika površine preko 50 hektara dobija obrise urbanizovane celine.

Sa infrastrukturnim radovima krenulo se posle potpisivanja ugovora sa nemačkom kompanijom Kromberg&Schubert za prvu grinfild investiciju. Izgradnja fabrike, čija proizvodnja delova za auto-industriju nema uticaja na životnu sredinu i u kojoj će posla biti za 2.500 radnika u punom je jeku.

Na novoj lokaciji već naredne godine svoje objekte otvoriće Lidl i Nepi, a ovih dana objavljena je i licitacija za stambeno-poslovni kompleks na površini od 30 hektara koja se uređuje.

- Grad nudi kompletnu infrastrukturu. Iz budžeta je izdvojeno negde oko 100 miliona dinara u ovoj godini, plus to što rade javna preduzeća je dodatnih 150 miliona, tako da ćemo biti potpuno infrastrukturno opremljeni. Očekujemo prihode kao što smo ostvarili za blok A, i to je negde oko 400 miliona dinara - kaže Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca.


Najavljuje se dolazak i drugih stranih investitora, zbog čega zadovoljstvo ne kriju ni lokalne građevinske firme, već angažovane na započetim projektima.

- U Kruševcu nam je mnogo lakše da radimo i zapošljavamo kompletnu našu operativu i lokalce sa mehanizacijom. Dobili smo da radimo ulice, kanalizacije i Lidl. Radnici koji hoće da rade mogu da očekuju da će biti dosta posla - kaže Janko Miletić, vlasnik Tehnogradnje Kruševac.

Osim poslovnih i komercijalnih sadržaja na lokciji Aerodrom, kako je planirano, nići će i naselje sa 8.000 stambenih jedinica. Izgradnja čitavog kompleksa trebalo bi da se završi u narednih pet godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.