Izvor: eKapija | Petak, 02.06.2017.| 14:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Galerija Matice srpske dobila novu fasadu - U godini jubileja završena višegodišnja rekonstrukcija zgrade

Završetak radova na obnovi fasade i proslava jubileja 170 godina Galerije Matice srpske obeleženi su svečanošću na novosadskom Trgu galerija u četvrtak, 1. juna 2017. godine.

U godini jubileja Galerija Matice srpske završava adaptaciju zgrade u kojoj se nalazi od 1958. godine, a koja od tada nije sveobuhvatno obnavljana.

Kako je saopšteno iz ove ustanove, nakon šest meseci intenzivnog rada na rekonstrukciji fasade, galerijski prostor je ponovo dostupan javnosti, a fasada je dobila svoje novo ruho i prvu dekorativnu rasvetu. Ovaj poslednji korak, kojim se zaokružuju višegodišnji radovi na uređenju zgrade Galerije, usledio je posle adaptacije suterena, uvođenja savremenog protivpožarnog sistema i proširenja prostornih kapaciteta za depoe i konzervatorske radionice 2015. godine, kao i zamene krovnog pokrivača i uređenja depoa na trećem spratu tokom 2016.

- Obnovom fasade krunišemo desetogodišnji rad na rekonstrukciji i modernizaciji zgrade i transformaciji ustanove. Istovremeno, prostor Galerije je, ugradnjom lifta na spoljnom stepeništu, postao dostupan osobama s invaliditetom, čime je upotpunjena prošlogodišnja ugradnja lifta za posetioce u unutrašnjosti zgrade - navode iz Galerije Matice srpske.

Projekat rekonstrukcije fasade je autorsko delo Nikole Martinovića iz N-Martin arhitektonskog biroa, a realizovala ga je firma GAT d.o.o. Novi Sad pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Finansijska sredstva za adaptaciju fasade obezbedilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Takođe, značajna suma sakupljena je kroz saradnju sa Vojvođanskom bankom, kao i zahvaljujući privatnim firmama i pojedincima koji su dali priloge za navedene radove - dr Svetlana Grozdić iz Centra stranih jezika Lingua, Ivana Macedonić Eremić iz Ceramixprojecta, Đorđe Živanov iz Tehnomontaže, Vladimir Đokić iz Neofytona, Zoran Tadić, Predrag Bogovac, msr Tijana Kojić, mr Zoran Subotički, Goran Dujmović, Katica Maletin i Karl Drago Prelog. Svi oni postali su deo istorije Galerije Matice srpske i njenog Kluba prijatelja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.