NavMenu

Podsaharska Afrika čeka firme iz Srbije

Izvor: Novosti Četvrtak, 01.06.2017. 15:54
Komentari
Podeli
(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Područje Podsaharske Afrike postaje sve interesantnije domaćim preduzećima. Saradnja Srbije sa zemljama tog tržišta je u dosadašnjem periodu bila na skromnom nivou, ali u poslednje vreme uočeno je da postoji veliki potencijal za razvijanje poslovnih mogućnosti. I to ne samo zbog istorijskih veza Jugoslavije s mnogobrojnim državama ovog kontinenta, već i zbog samog tamošnjeg tržišta koja nije prezasićeno i veoma je otvoreno za saradnju u svakom sektoru. Upravo iz tog razloga, kineske, evropske i američke kompanije su sve prisutnije na tom tržištu, gde ubrzano šire svoje poslovanje.

- Ekonomsku saradnju između srpske privrede i regiona Podsaharske Afrike aktivno podržavaju visoke državne institucije tamošnjih zemalja - ističu u Privrednoj komori Srbije.

- Tako su PKS u proteklih godinu dana posetili Tedros Adhan Gebrejsus, ministar spoljnih poslova Etiopije, Netumbo Nandi-Ndaitva, potpredsednica Vlade Namibije, Rodžer Nkodo Dang, predsednik Panafričkog parlamenta, kao i predstavnici ambasada iz evropskih zemalja koje radno pokrivaju Srbiju: Hemfri Čibanda, ambasador Zambije u Francuskoj, I. M. Ahmed, ambasadorka Sudana u Bugarskoj i Mumtaz Kasam, ambasadorka Ugande u Italiji.

Ambasadorka Ugande u Italiji je već dva puta ove godine boravila u Srbiji i, uz podršku PKS, posetila agroholding Victoria Grupa u Beogradu i šećeranu Sunoko u Pećincima, kojima je ponudila podršku u plasmanu njihovih proizvoda na tržište Ugande. Prema njenim rečima, najveći potencijal saradnje između Srbije i Ugande postoji u oblasti poljoprivrede.

- Agrar doprinosi 23% bruto domaćem proizvodu Ugande i zapošljava više od 60% stanovništva. Prvi smo proizvođač kafe u Istočnoafričkoj zajednici, drugi u Africi i deseti u svetu - rekla je ambasadorka Ugande prilikom boravka u Srbiji.

- Srpske kompanije mogu da, zahvaljujući svojim tehnološkim rešenjima, pomognu zemljama poput Ugande da ograniče gubitak prinosa - do žetve i posle nje, mnogobrojnih poljoprivrednih kultura koje uspevaju u tim oblastima. Srpski privrednici mogu takođe da učestvuju u projektima pakovanja proizvoda i uvođenja sistema za navodnjavanje, čime se bolje koriste domaći vodni resursi. Uganda ima strateški geografski položaj u srcu Afrike usled koga postoji bescarinski pristup tržištu od 600 miliona ljudi u državama Istočnoafričke zajednice (EAC), Zajedničkog tržišta za istočnu i jugoistočnu Afriku (COMESA) i Južnoafričke razvojne zajednice (SADC).

Kao što je poznato, bivša Jugoslavija je imala odličnu privrednu i naučnotehničku saradnju sa afričkim kontinentom pred kraj prošlog veka. Nekadašnje jugoslovenske kompanije su svojevremeno na tržištu Afrike izvodile velike infrastrukturne i industrijske projekte, a srpska kompanija Energoprojekt je i dan-danas prepoznatljiva kao pouzdan partner u Zambiji, Ugandi, Gani i drugim afričkim državama.

S druge strane, aktuelno iskustvo u Africi srpskih kompanija NELT i Galeb dokazuje da, pored nekadašnje "stare slave", ili građevinske industrije, imamo i te kako aktuelne kompanije koje uspešno posluju u oblastima pogodnim za saradnju.

- Kompanija NELT započela je svoje poslovanje u Angoli 2010. godine i danas u toj zemlji zapošljava oko 100 radnika, kao i 30 radnika u Zambiji i 23 u Mozambiku - objašnjavaju u PKS.

- Iz Zambije, NELT takođe pokriva tržište Zimbabvea i Malavija. Pored distribucije poznatih brendova Procter&Gamble, Nestle, Mars-Wrigley, SC Johnson..., na afričkim policama mogu da se nađu proizvodi kompanije Neoplanta, članice NELT grupe, i to su prvi mesni proizvodi iz Srbije na tržištu Podsaharske Afrike.

Kompanija Galeb iz Šapca ima veoma dobro iskustvo na tržištu Etiopije, gde izvozi velike količine svojih fiskalnih kasa preko ovlašćenih distributera. Odnedavno, Galeb radi na novom projektu transfera tehnologije fiskalnih kasa - izvoza komponenti i delova za fiskalne kase koje će se sklapati u Etiopiji pod nadzorom i uputstvima kompanije Galeb.

- Na osnovu uočenog sve većeg interesovanja srpske privrede za tržište Podsaharske Afrike, ali i mnogobrojnih afričkih kompanija koje se obraćaju Privrednoj komori Srbije sa željom da ostvare saradnju sa srpskim preduzećima, PKS je organizovao konferenciju Kako poslovati s Podsaharskom Afrikom, koja je održana 25. aprila - kaže Nenad Đurđević, direktor Sektora za međunarodne odnose PKS.

- Pored predstavnika ambasada Nigerije, Konga, Sudana, Ugande, Angole i konzulata Srbije u Sudanu, na konferenciji je učestvovalo deset afričkih kupaca, i to šest iz Nigerije, dva iz Sudana, po jedan iz Kenije i Konga, kao i 40 srpskih kompanija koje su održale direktne sastanke posle prezentacija učesnika. U fokusu su bili sledeći sektori: poljoprivreda, prehrambena industrija, farmacija, hemijska industrija, kao i tekstilna industrija, građevina i prerada nafte. Većina afričkih delegata je boravila u Srbiji i posle konferencije, kako bi posetila što više srpskih kompanija i razgovala o mogućnostima saradnje.

Đurđević posebno ističe da će daljem razvoju privredne saradnje Srbije s Podsaharskom Afrikom značajno doprineti delatnost novoformiranih zajedničkih komora poput Zajedničke privredne komore Srbije i Južne Afrike i Srpsko-nigerijske privredne komore.

Zajednička privredna komora Srbije i Južne Afrike je konstituisana u aprilu 2017. u prostorijama Ambasade Srbije u Pretoriji. Osim Južne Afrike, u rad Komore mogu da se uključe pojedinci i privredni subjekti iz Južnoafričke razvojene zajednice (SADC): Angole, Bocvane, DR Kongo, Lesota, Malavija, Mauricijusa, Mozambika, Namibije, Sejšela, Svazilenda, Tanzanije, Zambije i Zimbabvea. Komora je istovremeno otvorena za članstvo svih zainteresovanih pojedinaca i privrednih subjekata iz Srbije.

- Gotovo u isto vreme, Ambasadu Srbije u Nigeriji je posetila delegacija uglednih nigerijskih privrednika, advokata i novinara, koji su izrazili želju i interesovanje za formiranje srpsko-nigerijske privredne komore sa sedištem u Abudži - naglašava Nenad Đurđević.

- PKS je odmah podržao tu inicijativu i pozvao kompanije iz Nigerije da posete našu zemlju. Dolazak velikog broja afričkih zvanica govori o želji afričkog kontinenta da se obnovi saradnja sa Srbijom i zemljama u regionu.

Saradnja PKS s nadležnim institucijama u Podsaharskoj Africi, pored povezivanja privrednika, takođe će pružiti informacije o bonitetu afričkih partnera. U narednom periodu PKS će raditi na povećanju robne razmene između Srbije i Podsaharske Afrike, kao i na definiciji sektora i zemlje za posetu privredne delegacije Srbije afričkom kontinentu do kraja ove godine.

Raste robna razmena

U poslednjih pet godina robna razmena između Srbije i Podsaharske Afrike beleži redovan rast. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, pozitivan saldo trgovinskog bilansa na srpskoj strani je zabeležen 2014. i 2015, a na afričkoj 2012, 2013. i 2016. godini.

- U protekloj godini Srbija je izvezla robe u iznosu od 71,3 mil USD, a uvezla za 96,3 mil USD - ističu u PKS.

- U prva dva meseca ove godine Srbija je zabeležila izvoz proizvoda u iznosu od 4,2 mil USD, dok je uvoz iznosio 8,1 mil USD.

Na listi izvoznih proizvoda našli su se: prerađeni duvan, mašine za automatsku obradu podataka, mašine za proizvodnju hrane, električne mašine i aparati, drumska motorna vozila, gume za automobile... S druge strane, u navedenom periodu Srbija je najviše uvezla iz Podsaharske Afrike kakao, prirodni kaučuk i gumu, kafu...

Najveći spoljnotrgovinski partneri Srbije u Podsaharskoj Africi u izvozu su Mauritanija, Kenija, Nigerija, Ekvatorijalna Gvineja, Angola, Gana, Južna Afrika i Gabon, a u uvozu Nigerija, Južna Afrika, Gana, Obala Slonovače, Eritreja, Uganda, Mozambik, Kenija i Zimbabve.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.