NavMenu

SAD donirale Vojsci Srbije 19 "humvee" vozila - Ukupna vrednost oko 3,8 mil USD

Izvor: Beta/Tanjug Četvrtak, 01.06.2017. 15:44
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Sjedinjene Američke Države donirale su Vojsci Srbije 19 vozila "humvee", a primopredaji u kasarni Narodni heroj Stevica Jovanović u Pančevu prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama na donaciji 19 vojnih vozila ukupne vrednosti oko 3,8 mil USD, i ocenio da se radi o vozilima sa izuzetnim performansama koja će unaprediti mogućnosti Vojske Srbije.

Vučić je rekao da Vojska Srbije sada ima 40 vozila tog tipa, koja se mogu koristiti i za borbene i za neborbene zadatke, a da ih Srbija dodatno oprema raznim vrstama naoružanja i oklopne zaštite. Prema njegovim rečima, trenutno se u kasarni u Zaječaru nalazi 14 vozila, tri su u Tehničko-remontnom zavodu, dok se četiri koriste u mirovnim operacijama, pa je tako donacija od novih 19 vozila itekako dobrodošla.

On je, takođe, zahvalio na pomoći Nacionalne garde Ohaja u obnavljanju objekata i izrazio nadu da će biti nastavljeno sa tom praksom.

Vučić je zamolio američkog ambasadora Kajla Skota da SAD pomognu u obnovi objekata kasarne u Pančevu.

- Ostajemo najaktivniji i najveći investitori u Vojsku Srbije, čime pokazujemo interes za regionalnu stabilnost i kolektivno udruživanje na očuvanju mira. Nadam se da ćemo jednog dana u istoj misiji videti zajedno naša i vaša vozila - rekao je Skot.

Skot je rekao da Srbija nije mogla da obezbedi ni bolju niti jeftiniju opremu, jer su vozila poklon i nisu koštala ništa. SAD je, takođe, obezbedila i obuku, rezervne delove i dve godine besplatnog servisa.

Inače, četiri od ovih 19 vozila je blindirano, tako da mogu da izdrže udar municije od 12,7 milimetara, a ostala municiju od 7,62 milimetara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.