Izvor: Beta | Četvrtak, 01.06.2017.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počela primena novog informacionog sistema eZUP - Povezano šest najvećih baza podataka u Srbiji

(Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
Ministarstvo države uprave i lokalne samouprave saopštilo je da danas počinje primena informacionog sistema eZUP koji će zaposlenima u javnoj upravi omogućiti brzo i jednostavno pristupanje podacima, a građani ce dobiti efikasniju i bržu uslugu.

- Ovo će omogućiti doslednu primenu principa da organi uprave nemaju pravo da traže od građana izvode, uverenja i potvrde o podacima koji se vode u službenim evidencijama, već te podatke pribavljaju sami - navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, prošle godine država je samo iz matičnih knjiga izdala preko tri miliona izvoda, a eZUP će eliminisati potrebu da građani vade izvode iz matičnih knjiga, kao i druge potvrde i uverenja.

Navodi se da danas počinje i puna primena Zakona o opštem upravnom postupku, a u prvoj fazi sistem eZUP je povezao 14 baza podataka šest velikih institucija u Srbiji – matičnih knjiga MDULS-a, baza MUP-a, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja.

- Informacioni sistem eZUP je sofisticiran alat za elektronsku razmenu podataka svih organa javne uprave, što je veliki korak u automatizovanju administrativnih postupaka i značajan iskorak ka uvođenju moderne elektronske uprave u Srbiji. Na ovaj način država se okreće ka građanima kroz brži i efikasniji rad organa uprave, kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou - istakla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić povodom početka rada novog informacionog sistema.

Na primer, službenik u policijskoj stanici moći će sa "dva klika" da pristupi podacima iz matične knjige venčanih za lice koje zbog promene prezimena nakon sklapanja braka želi da zameni lična dokumenta.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je organizovalo obuke za zaposlene u državnim organima i lokalnim samoupravama, a tokom juna Ministarstvo će pratiti početak implementacije novog sistema, kao i primenu Zakona o opštem upravnom postupku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.