Izvor: Beta | Četvrtak, 01.06.2017.| 09:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija nema registar trgovačkih firmi - Kompanije same dostavljaju podatke Komisiji za zaštitu konkurencije

(Foto: shutterstock.com/Andrey_Popov)
U Srbiji ne postoji registar trgovinskih firmi i Komisija za zaštitu konkurencije odobrava spajanje u tom sektoru na osnovu podataka o tržišnom učešću koje dostave same kompanije, a predsednik Komisije Miloje Obradović kaže da su "analize tržišnog učešća pojednih kompanija radili na osnovu zahteva stranke koja traži da joj se odobri spajanje sa drugom trgovačkom firmom i ona garantuje za njih".

On je naveo da će to nezavisno telo uraditi sektorsku analizu kako bi se utvrdila struktura tržišta i tržišni udeo trgovačkih kompanija i dodao da Komisiju interesuje koliki je tržišni udeo kompanija Delhaize, Aman, Mercator i drugih trgovinskh lanaca, jer je poslednja analiza rađena pre pet godina kada je za taj posao bila angažovana druga institucija.

- Da ne bi davali novac drugima sektorsku analizu će sada uraditi Komisija za zaštitu konkurencije, a izrada registra nije naš posao već Ministarstva trgovine - rekao je Obradović.

Registar je, prema njegovim rečima, neophodan jer Agencija za privredne registre nema potpune i precizne podatke ili su netačni. Na primer, jedna trgovačka firma registrovana je na jednoj adresi, ali je na njoj nema, a predaje bilanse i po tome se vidi da nije ugašena.

- Ni u Ministarstvu rudarstva i energetike nismo mogli da nađemo mrežu benzinskih pumpi - rekao je Obradović i dodao da je Komisija za zaštitu konkurencije do sada uradila analizu tržišta osiguranja i nafte.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.