Izvor: eKapija | Sreda, 31.05.2017.| 15:28

Podneto više od 3.000 online zahteva za novu vozačku dozvolu u maju - Rok za zamenu 10. jun

Više od 3.000 korisnika podnelo je tokom maja zahtev za zamenu stare papirne za novu kartičnu vozačku dozvolu putem nacionalnog Portala eUprava, a Direkcija za elektronsku upravu saopštila je da u poslednje tri nedelje usluga eVozačka ima stalni trend rasta.

Takođe, iz Direkcije podsećaju građane da do 10. juna, krajnjeg zakonskog roka za pribavljanje novog dokumenta, podnesu zahtev preko nacionalnog Portala eUprava i tako izbegnu gužve i šaltere. Ipak, napominju i da je usluga eVozačka jedna od kompleksnijih na Portalu, kao i da ima izvesna ograničenja u upotrebi.

Naime, eVozačkoj je moguće pristupiti preko pretraživača Internet Explorer, a za elektronsko podnošenje zahteva neophodni su čipovana lična karta i čitač kartičnih dokumenata. Podnošenje zahteva preko eUprave nije moguće za vozače kojima je pravo upravljanja motornim vozilima ograničeno ili je dozvola izdata na kraći rok po uverenju o zdravstvenoj sposobnosti.

- eVozačku ne mogu koristiti ni građani stariji od 65 godina života, kao ni oni koji pored stare imaju i vozačku dozvolu izdatu od strane druge države. Takođe, preko eVozačke moguće je podneti zahtev samo za izdavanje prve kartične dozvole - napominje Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu.

On apeluje na korisnike da pažljivo čitaju uputstvo za korišćenje usluge, kao i da pogledaju video uputstvo koje je Direkcija izradila za potrebe ove usluge. Takođe, moli sve vozače i da pažljivo unose svoje podatke.

eVozačka omogućava građanima da bez dolaska u policijsku stanicu zamenu vozačke dozvole izvrše putem Interneta. Nakon što je zahtev uspešno poslat preko Portala eUprava, a uplata taksi proknjižena, korisnik dobija informaciju da se njegova vozačka dozvola nalazi u policijskoj stanici, prema mestu prebivališta, i da može da je podigne.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.