Izvor: eKapija | Sreda, 31.05.2017.| 13:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kvalitet, pouzdanost i konkurentna cena otvaraju nemačko tržište - Na Danu dobavljača Zapadnog Balkana 50 kompanija iz Srbije

Sa današnjeg skupa u hotelu Crowne Plaza
Dvadeset četiri nemačke kompanije stigle su danas u Beograd kako bi u direktnim razgovorima sa predstavnicima preduzeća iz zemalja Zapadnog Balkana pronašle potencijalne nove partnere i dobavljače.

Jednodnevni B2B skup "Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u regionu Zapadnog Balkana", koji organizuju Privredna komora Srbije, Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija), predstavništvo nemačke privrede na Zapadnom Balkanu (AHK) i nemačko Udruženje za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V), omogućiće im uspostavljanje poslovnih kontakata sa 142 proizvođača iz Srbije i regiona.

Ukupno, zakazano je više od 400 međusobnih sastanaka, a izvršni direktor UO AHK Srbija, Martin Knap kaže da su skupovi poput ovog "win-win" situacija.

- Nemačkim kompanijama su potrebni kvalitetni i pouzdani dobavljači, dok je lokalnim proizvođačima neophodno tržište za plasman njihovih proizvoda. Upravo zato po treći put organizujemo ovaj sastanak kako bismo kompanijama iz čitavog Zapadnog Balkana omogućili priliku da počnu da proizvode delove za nemačku industriju - objasnio je on.

Ovogodišnji, treći po redu dan dobavljača, prvi put se, nakon Minhena 2015. i Dortmunda 2016, održava van Nemačke.

Direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS Nenad Đurđević kaže da se ukupno prijavilo čak 400 zainteresovanih dobavljača iz regiona koji su svoje profile poslali nemačkim kompanijama. Na osnovu njihovog izbora, 142 kompanije pozvane su danas na sastanak kako bi uspostavile direktni kontakt sa potencijalnim kupcima. Od tog broja, njih 50 dolazi iz Srbije.

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Inicijativa sa ovog sastanka, kako je objasnio Đurđević, ide u dva pravca.

- Sa jedne strane, ovo je odlična prilika za uspostavljanje saradnje sa nemačkim partnerima. Istovremeno, kompanije iz regiona koje su ovde danas prisutne trebalo bi da iskoriste trenutak i pokušaju da uspostave i bližu međusobnu saradnju. Njihovo udruživanje i povezivanje omogućiće im da budu konkurentniji u nastupu na inostranom tržištu.

On navodi da postoji veliki interes svih strana za saradnjom i podseća da su, nakon sastanka u Dortmundu prošle godine, već potpisani prvi ugovori i otpočeta proizvodnja. Kada su aktuelni kontakti u pitanju tako, Đurđević napominje da su, između ostalog, u toku pregovori dve domaće kompanije za saradnju sa vazduhoplovnim gigantom, kompanijom Airbus, o uključivanju u njihov lanac dobavljača delova.

Dobra iskustva prilika za nove poslove

Zainteresovane nemačke kompanije koje su prisustvale današnjem skupu u Beogradu pretežno su iz oblasti metaloprerađivanja, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, elektroindustrije... Među njima su i neke koje su već poznate na srpskom tržištu, kao što su Airbus, Knorr, Draexlmaier, ContiTech, Festo, Eberspacher.

Tomas Ror potpredsednik je za upravljanje lancem snabdevanja kompanije Eberspacher koja je već uspela da uspostavi konkretnu saradnju sa srpskim preduzećima. On kaže da su u ovoj kompaniji, koja je svetski lider u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju, grejača i rashladnih uređaja za teretna vozila i autobuse, veoma zadovoljni dosadašnjim rezultatima.

- Kompanije Teknia KG iz Kragujevca i Fabrika poljoprivredne mehanizacije (FPM) Agromehanika iz Boljevca već su uključene u naš sistem dobavljača - kaže Ror i dodaje da se nadaju da će na ovom sastanku proširiti krug partnera u regionu.

Sa današnjeg skupa u hotelu Crowne Plaza
- Otvorili smo nove lokacije u Rumuniji i Rusiji pa postoji dodatna potreba za novim partnerima. Uvek smo otvoreni za pouzdane i kvalitetne dobavljače - kaže Ror i dodaje je i kroz prve razgovore jasno da su lokalne kompanije spremne da rade na tome da se uključe u njihov sistem.

I Dominik Braitbah iz kompanije Stabilus očekuje da će nakon današnjih razgovora zaključiti konkretne poslove. Ovaj proizvođač gasnih opruga za automobilski sektor već je pet puta učestvovao na sličnim konferencijama i trenutno je u pregovorima sa nekoliko preduzeća sa Zapadnog Balkana.

- Ovaj region vrlo je interesantan za nemačka preduzeća iz automobilskog sektora jer ima puno preduzeća sa kojima bi moglo da se sarađuje. Takođe, blizina Nemačkoj, dobar kvalitet i konkurentna cena dodatne su prednosti koje privlače nemačke kompanije - rekao je Braitbah.

Da su kvalitet, pouzdanost i konkurentna cena osnovni zahtevi koji se na tržištu traže, smatra i predsednik AHK Srbija i prvi čovek Hemofarma Ronald Zeliger. On je predstavnicima nemačke industrije poručio, iz iskustva koje njegova kompanija ima u Srbiji i regionu, da lokalni biznisi mogu da ispune te zahteve.

- Neki dogovori će sigurno biti postignuti na osnovu današnjih susreta - rekao je on, a komentarišući rezultate prethodnih sastanaka, rekao da "ne bi bilo ovolikog odziva ove godine, da nije valjalo ranije".

Osim 50 firmi iz Srbije, pravo učešća na današnjem skupu ostvarilo je 36 kompanija iz Bosne i Hercegovine, 21 iz Hrvatske, 20 iz Slovenije, 7 iz Makedonije, dok su Albaniju i Crnu Goru predstavljale po tri firme.

Miloš Vlahović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.