Izvor: Radio 021 | Sreda, 31.05.2017.| 09:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi Sad dobija četiri kulturne stanice - Početak izgradnje 2018. godine

Novi Sad (Foto: Google Maps/screenshot)
Novi Sad će dobiti četiri kulturne stanice u okviru Evropske prestonice kulture, a tri bi trebalo da budu rasporođene na Novom naselju, Klisi i u Sremskim Karlovcima.

Fondacija Novi Sad 2021 zaključila je ugovor sa Kućom rodnih znanja i politika u vrednosti od 500.000 dinara. Ova organizacija bi trebalo da analizira socio-demografsku strukturu lokalnih zajednica, kao i da mapira lokacije na kojima bi kulturne stanice mogle da budu izgrađene.

U stanicama će se organizovati različiti kulturni sadržaji, od izložbi do koncerata, ali i tribine i diskusije. Kako objašnjavaju u Fondaciji 2021, ideja je da u proces nastajanja budu uključeni građani, kako bi razumeli da je to prostor koji pripada njima.

- Najlakše je da mi napravimo prostor koji bi već sledeće godine bio devastiran, što se dešava. Međutim, poenta je upravo u tome da građani shvate da je to nešto njihovo i da je to nešto od čega će imati velike koristi. Kroz njih ćemo povezati institucionalno delovanje mesnih zajednica, nevladine organizacije, ali i pojedince koji žele da učestvuju u samom procesu. Na kraju, hoćemo da stvorimo nešto što je dugoročno, kako bi to nastavilo da živi i posle 2021. godine, kada će aktivne organizacije preuzeti stanice i u programskom i u menadžerskom smislu - navodi za 021.rs Lazar Jovanov iz Fondacije.

Kulturne stanice su deo većeg projekta čiji je radni naziv Kaleidoskop, koji uključuje i "kulturne satelite", odnosno NVO i njihov prostor koji će moći da se poveže sa stanicama. Tokom ove godine mapiraće se lokacije na kojima će se graditi stanice, a u izgradnju će se krenuti 2018. godine, nakon čega će početi realizacija prvih sadržaja.

- Gledamo kako da iskoristimo već postojeće prostore koji bi mogli da budu namenjeni za kulturne sadržaje. Ali, pažljivo biramo i lokaciju, jer postoje evropski gradovi koji imaju velelepne objekte, ali nemaju publiku, jer u to nisu uključili stanovništvo. Stanice će, između ostalog, biti različitog oblika, jer će se za neke adaptirati postojeći prostori, a za druge podizati objekti iz temelja - dodaje Jovanov.

Prvi korak ka izgradnji kulturnih stanica, odnosno analiza i mapiranje najboljih lokacija, trebalo bi da bude završen do kraja avgusta 2017. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.