NavMenu

I pšenica u pasti sa oznakom "Made in Italy"

Izvor: eKapija Utorak, 27.06.2017. 11:40
Komentari
Podeli
(Foto: Olha Afanasieva/shutterstock.com)
Italija je u maju zatražila od Evropske komisije dozvolu za isticanje zemlje porekla pšenice u pasti koja se prodaje u zemlji. O nameri da zatraži ovaj postupak, italijanska vlada je Brisel obavestila još u decembru prošle godine, a sada načinila i prvi zvaničan korak.

Ministar poljoprivrede Mauricio Martina poručio je da, nakon mleka i mlečnih proizvoda, i pasta zahteva mnogo veću transparentnost, odnosno da je potrebno i da poreklo njenih sastojaka bude jasno istaknuto na pakovanju.

Od sredine aprila, svi mlečni proizvodi u Italiji dobili su nove deklaracije na kojima obavezno mora biti navedeno poreklo sastojaka. Proizvodi poput UHT mleka, buter, jogurt, mocarela i drugi sirevi sada imaju vidno istaknuto na pakovanju odakle potiču sirovine korišćene u gotovom proizvodu.

Nova pravila se odnose na mleko svih životinja i na deklaracijama mora biti jasno navedeno gde je obavljena muža kao i gde je mleko procesuirano. Organska hrana i proizvodi koji sadrže mleko ali se ne smatraju mlečnim proizvodom ne podležu ovom pravilu, kao ni proizvodi koji su određeni za dalju preradu i nisu namenjeni konzumiranju.

Najavljujući ovu promenu, italijansko Ministarstvo poljoprivrede izrazilo je nadu da će ovaj eksperiment postati standard i u drugim zemljama članicama EU. "Građani moraju biti informisani kako bi mogli da svesno izaberu šta stavljaju na svoj sto. To znači zaštitu brenda ’Made in Italy’".

Na isti način, Italija sada traži da na deklaraciji za pastu koja se prodaje u Italiji bude tačno navedeno gde je gajena i mlevena pšenica od koje je napravljena pasta. Trenutno, italijanske kompanije koriste mešavinu od oko 70 odsto italijanskih i 30 odsto uvoznog duruma. Italijanski farmeri gaje oko 4 miliona tona duruma svake godine.

Rastućem trendu poslednjih godina da manji proizvođači koriste samo italijansku pšenicu, pridružuju se i veliki, poput Barilla – koji od 2014. godine koristi samo durum gajen u južnom delu zemlje za svoj premijum brend - Voiello. Otud ne čudi zabrinutost na tržištu duruma, naročito u Kanadi, svetskom lideru-izvozniku, u strahu da bi to moglo da smanji izvoz. Prema podacima Nacionalne organizacije proizvođača paste (UNAFPA), Italija je ubedljivo najveći proizvođač paste u svetu, sa 3,2 miliona tona, zatim slede Sjedinjene države sa 2 miliona tona.

Kompletan sadržaj Specijalnog izdanja "Italija-zemlja partner: Inovacije u agraru" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.