Izvor: Beta | Utorak, 30.05.2017.| 16:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Odbijen predlog za uvođenje stečaja u Srpsku fabriku stakla

Ilustracija
Ilustracija (Foto: beeboys/shutterstock.com)
Privredni sud u Kragujevcu odbio je u utorak (30. maja 2017. godine) predlog čačanske firme Veksilum Balkan da se otvori stečaj Srpske fabrike stakla iz Paraćina.

Stečajni sudija Branislav Jovović rekao je da predlagač stečaja nije dostavio validne dokaze o potraživanjima prema paraćinskoj Staklari kao i da je sporan način na koji je stekao potraživanja od firme Glass Industry iz Bugarske, bivšeg vlasnika Staklare.

- Nema dokaza da su ta potraživanja, koja su oko 47 mil EUR, prešla sa firme Glass Industry na čačansku firmu - istakao je Jovović.

Odluku je sud doneo posle ročišta koje je trajalo tri sata.

Prema izveštaju privremenog stečajnog upravnika Saše Jovanovića iz Jagodine, paraćinska Staklara duguje oko 93 mil EUR, najviše javnim preduzećima Elektroprivreda Srbije i Srbijagas, dok su potraživanja Staklare oko sedam miliona evra.

Jovanović je na ročištu rekao da je vrednost imovine Staklare na današnji dan 35,4 mil EUR a da se kao njen poverilac u poslovnim knjigama vodi firma Glass Industry iz Sofije, koja po osnovu više ugovora o zajmovima potražuje više od 55 mil EUR.

On je dodao da Staklara zapošljava 819 radnika a da su radno angažovana 582 radnika.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Živojin Matejić rekao je agenciji Beta da odbijanje uvođenja stečaja znači da će fabrika nastaviti da radi i da će radnici zadržati radna mesta.

Prema podacima Narodne banke Srbije, račun Staklare je u blokadi za oko 625 miliona dinara, neprekidno od novambra 2016. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.